Чехия удължи извънредното положение до 20 ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173953 www.24chasa.bg
Заведенията в Чехия са затворени заради коронавируса СНИМКА: Ройтерс

Парламентът на Чехия реши днес с 86 срещу 11 гласа да бъде удължен до 20 ноември срокът на въведеното на 5 октомври извънредно положение в страната, предадоха ДПА и ТАСС,цитирани от БТА.

Правителството на малцинството на премиера Андрей Бабиш настояваше удължаването да бъде до 3 декември, но предложението не бе прието. "Явно е, че още сме далеч от победата в нашата борба", каза Бабиш пред депутатите.

Чехия с население от 10,7 млн. души е сред европейските страни с най-сериозно нарастване на броя на заразените с коронавирус. Извънредното положение включва нощен полицейски час, затваряне на ресторанти, спортни и културни обекти и училища, а също на много магазини. Ограничителните мерки обаче не са толкова строги и с такъв обхват, както при националната карантина през пролетта.

Днес здравните власти обявиха, че през изтеклото денонощие са били регистрирани 13 051 нови случая с коронавирус. От началото на пандемията в Чехия има 2862 починали от усложнения заради Ковид-19. За последните 14 дни в Чехия има 15,3 смъртни случая на 100 хиляди души, което е най-високият показател в ЕС, сочат данни на европейската агенция за обществено здраве.