Борисов праща Мутафчийски в Брюксел. Ваксините за всички идват едновременно (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9173976 www.24chasa.bg
Театрални работници протестират пред офиса на италианския премиер срещу ограниченията за борба с коронавируса в Рим. СНИМКА: РОЙТЕРС

ЕС ще финансира трансфера на пациенти с коронавирус за лечение от една държава в друга

Бойко Борисов ще предложи проф. Венцислав Мутафчийски да представлява България в ЕС по въпросите с коронавируса. “Доволен съм, че колегите се съгласиха да изпратим представител и всяка държава да има по един практик, който да дава възможност на политическите ръководства да вземат обосновани данни. Аз ще предложа проф. Мутафчийски”, каза българският премиер на живо във фейсбук, докато течеше видеоконференцията на Европейския съвет.

Борисов изтъкна, че темата за купуването на ваксини предизвиква безпокойство, тъй като за тях се правят заявки за доставки още преди да са разработени.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов награди като будител шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на церемония във военното министерство.
Вицепремиерът Красимир Каракачанов награди като будител шефа на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски на церемония във военното министерство.

“Нямаме

спецификация,

нямаме гаранции

и в един момент може да се окаже, че имаме 300 милиона ваксини, а примерно само 300 000 желаещи и след това да трябва да се унищожават, да се изхвърлят, а не може да се препродава”, каза още министър-председателят. Той добави, че ваксините изискват специални условия за съхранение, което налага допълнителни разходи. “Сух лед, фризери, камиони, самолети и всичко необходимо за подобен вид ваксини. Според мен трябва да бъдат разпределени първо на медицинския персонал и после на уязвимите групи хора, но това ще се решава от всяка една държава членка”, обясни премиерът.

Срещата на върха се проведе онлайн заради пандемията, а българският премиер се включи от дома си, тъй като е под карантина.

Държавите от ЕС ще получат ваксини срещу COVID-19 едновременно, съобщи шефката на Еврокомисията след видеоконференцията. Урсула фон дер Лайен добави, че

до края на

годината ЕК ще

предложи общ

формуляр за

пътуващите,

на чиято основа да бъдат проследявани заразените. По думите ѝ 22 държави до края на ноември ще разполагат с приложения за проследяване чрез мобилни устройства и настоя възможно най-бързо тези данни да бъдат свързани. 50 милиона европейци вече са изтеглили такива програми.

Шефката на ЕК настоя за по-скорошно взаимно признаване на резултатите от изследванията, както и за бързо изготвяне на националните планове за ваксиниране.

ЕС ще финансира преместването на пациенти с COVID-19 за лечение от една държава членка в друга, за да се избегне препълването на болници, съобщи още Фон дер Лайен и добави, че за целта са отделени 220 милиона евро. За да улеснят тези трансфери, държавите “трябва да споделят точни данни в реално време” чрез платформа, създадена на европейско ниво, каза тя.

Лидерите на ЕС се договориха също да се ускорят клиничните изпитания на западните ваксини срещу коронавируса чрез ускорена обработка на резултатите. “Взехме решение да се укори процесът на обработката на данните за клиничните изпитания на ваксината, те ще се обработват не след целия комплекс от изпитания, а веднага според постъпването на данните. Това ще позволи да се ускори появата на ваксините на пазара, без да се жертва сигурността”, заяви Фон дер Лайен.

Друг приоритет, обсъден по време на виртуалната среща на върха, бе свободата на движение, ограничена през пролетта в началото на пандемията. Германската канцлерка Ангела

Меркел призова

колегите си

да не затварят

границите

“За Германия, държава в центъра на Европа, е важно границите да останат отворени, икономиката да продължи да функционира и ще се борим заедно с пандемията”, каза тя.

Недопустимо е затварянето на границите, обяви и австрийският канцлер Себастиан Курц.

Училищата в Ирландия ще отворят отново, както е планирано - следващата седмица след междинната ваканция. Това потвърди премиерът Майкъл Мартин.