Въвеждат строга карантина в Белгия, затварят магазини и училища (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9174092 www.24chasa.bg
Снимка Ройтерс

Белгия реши да въведе по-строги карантинни мерки в опит за забавяне на епидемията от коронавируса, обяви днес министър-председателят Александер де Кро, цитиран от Франс прес, предаде БТА.

Мерките, които ще влязат в сила в понеделник (2 ноември) и ще продължат поне месец и половина, включват затваряне на магазините, които не продават стоки от първа необходимост, и задължаване на компаниите да изпратят служителите си да работят от вкъщи, там където това е възможно.

Хората, чиято професия изисква пряк контакт с клиенти, фризьорите, ще трябва напълно да спрат работа. Силно се ограничават и социалните контакти: разрешава се само едно посещение в домакинство седмично, като изключение ще се прави за хора, които живеят сам - те ще може да бъдат посещавани два пъти в седмицата.

Това са мерките, които ни дават последен шанс. От всички нас зависи да направим така, че тези мерки да дадат резултат, каза след правителствено съвещание премиерът, цитиран от ДПА.

Де Кро обяви също ново удължаване на ваканцията на учениците - до 15 ноември включително.

"Това е карантина, но такава, при която заводите работят, която позволява предпазливото отваряне на училищата след 15 ноември и която няма да допусне хората да потънат в изолация", обобщи министърът на здравеопазването Франк Ванденбрук.

По-рано през седмицата правителството вече нареди всички барове, кафенета и ресторанти да затворят и наложи нощен полицейски час.
Белгия е страната Европа с най-висок процент на заразяване в Европейския съюз според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, а болниците в много части на страната вече са пълни