Полша затваря гробищата за Вси светии и Задушница като мярка срещу вируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9174274 www.24chasa.bg
Премиерът на Полша Матеуш Моравецки СНИМКА: Посолство на Полша в България

Гробищните паркове в Полша ще бъдат затворени от утре до понеделник като мярка срещу разпространението на коронавируса, обяви днес полският президент Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс и ТАСС.

Това означава, че поляците няма да могат на 1 ноември, Деня на вси светии, и на 2 ноември, Задушница, да посетят гробовете на своите близки и роднини, каквато е традицията.

"Традицията не е толкова важна, колкото животът. Моля, въздържайте се от излизания", каза Моравецки, цитиран от БТА. Той препоръча на съгражданите си над 70-годишна възраст да не напускат жилищата си през следващите две седмици.

Днес здравните власти съобщиха, че за последното денонощие в страната са регистрирани рекордните 21 629 нови случая с коронавирус. Рекорден брой новозаразени бяха обявявани през предходните три дни.
На пресконференцията си Моравецки каза още, че през следващите две седмици служителите в държавните учреждения в Полша ще работят дистанционно от дома, когато това е възможно. Той призова и предприятията да преминат на такъв режим режим на работа.

Министерството на отбраната обяви днес, че ще увеличи от 3000 до над 20 000 войниците, изпратени на помощ на претоварената здравна система. Униформените ще строят временни болници, ще помагат на лекарите да обслужват пациентите с Ковид-19, ще изграждат центрове за тестване и ще се грижат за възрастни хора.