20 загинали в Турция и двама в Гърция при опустошителното земетресение (Обновена, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9174398 www.24chasa.bg
Кадри от срутили се сгради в Измир СНИМКИ: Ройтерс

786 са ранените в Турция

Двама тийнейджъри са загинали на о-в Самос

Кметът на Измир призова жителите на града да не използват личните си автомобили, за да останат свободни пътищата за линейките

20 души загинаха днес в Турция и две деца загубиха живота си в Гърция при днешния мощен трус от 6.7, регистриран край гръцкия о-в Самос, съобщават турски и гръцки медии. 

Броят на загиналите при труса в турския окръг Измир достигна 20 души, ранените са 786, информира турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД), цитирана от телевизия НТВ.

Данните за броя на загиналите и на ранените в Турция продължават да се увеличават. 

Двама ученици са загинали при труса на гръцкия о-в Самос и най-малко 8 са били ранени, съобщи гръцкият в. "Катимерини". 

Младежите са загинали при срутването на стена на училището им. Жертвите са на 15 и на 17 години, посочва гръцката държавна телевизия ЕРТ. 

По-рано днес кметът на турския егейски град Измир Тунч Сойер съобщи, че са получени сигнали за над 20 срутени сгради в района. Валията на Измир Явуз Селим Кьошгер обяви, че досега са спасени около 70 души. Той посочи, че няма срутили се сгради, до които спасителните екипи да нямат достъп, предава СиЕнЕн-Тюрк.

Продължават усилията на спасителните екипи по издирване на хора, затрупани от обломки на срутилите се сгради. Екипи на АФАД са приключили с издирването на хора в 4 сгради, в момента продължават спасителните акции в други 13 срутени здания.

Междувременно кметът на Измир Тунч Сойер призова жителите на града да не използват личните си автомобили за пътуване, за да може пътищата спокойно да се ползват от линейките за превоз на пострадалите. 

Най-голямата ми молба към гражданите е: "Не използвайте личните си автомобили", каза Сойер.

Екипи на Червения полумесец оказват всякакъв тип помощ на жителите на Измир, включително психологическа подкрепа. Отправя се призив към много граждани да не се прибират в домовете си заради риск от срутване на още сгради, както и заради риск от изтичане на газ. За хората са осигурени огромно количество палатки, одеяла, мобилни кухни, както и маски и дезинфектанти, предава СиЕнЕн-Тюрк. 

След труса от 6.7 са последвали 244 вторични трусa с магнитуд до 5.1, информира НТВ.