Проф. Аргирова: Болни със симптоми за COVID не се изследват

https://www.24chasa.bg/novini/article/9174681 www.24chasa.bg
Вирусологът проф. Радка Аргирова КАДЪР: БНТ

За да говорим за нова вълна, това означава, че старата трябва да е приключила, да има период без новозаразени лица, а това при нас не се е случило. Това каза вирусологът проф. Радка Аргирова по БНТ

"Лятото идваха да се изследват хора, които пътуват и на които им беше необходим документ, а сега идват хора със симптоми", каза още тя. 

По думите й доста хора, които имат симптоми, не се изследват. 

"Увеличи се много броят на лабораториите. При отчитането на PCR има строги и категорични правила, място за съмнение няма там. Само ако теста е взет неправилно", добави още проф. Аргирова. 

"Трябва да се помисли по въпроса, че не на всички лица трябва им се прави PCR. Има и антигенни тестове - те показват положителен резултат точно тогава, когато има симптоматика. Може прекрасно да бъде използван когато болният влиза за операция", обясни вирусологът.

Това няма да е последната епидемия и ние трябва да внимаваме доколко животинския свят се приближава до нас, каза тя.

"Става все по-трудно обслужването на болните и при това положение е много добър апелът на БЛС към студентите по медицина и пенсионираните лекари". 

 "При "Ремдесивира" има тънкост - трябва да се използва на по-ранен етап на заболяаването, а не да се изчаква", уточни тя. 

"Притеснява ме, че при непрекъснатата изменчивост на вируса, дали антителата ще бъдат валидни, ако имаме мутант. Такива случаи има във вирусологията".