Зам.-шефът на Лекарския съюз: Има проблем с диагностиката на COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/9174771 www.24chasa.bg
Зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов КАДЪР: Нова тв

“Все още имаме проблеми с диагностиката на коронавируса в извънболничната помощ. Виждаме разбиране от Министерството на здравеопазването, но трябва да се изглади този проблем”. Това заяви зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов, цитиран от Нова тв.

“До момента получавахме информация, след като даден пациент бива тестван. Той се качва в Националната информационна система и оттам общопрактикуващият лекар го вижда. Много малка част от хората са успели да се тестват по линия на Здравната каса, повечето от тях си плащат теста", поясни той.

Според него общопрактикуващите лекари са останали в сянка по време на пандемията. “Когато имаме здравословен проблем, винаги търсим личния лекар. Болниците са натоварени, колегите са изтощени. Една част от пациентите ще бъдат изместени в извънболничната помощ. Общопрактикуващите лекари са много важни”, твърди д-р Брънзалов.

По думите му заразените лекари у нас са около 10 % от болните. "Колкото и силни да са защитните сили на човек, в един момент те не могат да смогнат на тези непрестанни атаки към него. Виждаме, че водещи наши специалисти са болни, въпреки че използват предпазни средства", коментира той. И допълни, че тепърва имаме да учим много за COVID-19.

Лекарят е категоричен, че хората трябва да носят маски. “Почти навсякъде в България ситуацията е критична. Маски трябва да се носят. Човек, ако не я носи, показва, че не е съпричастен към случващото се”, заключи той.