Говорителят на Спешна помощ: Колективната безотговорност я плащаме индивидуално

https://www.24chasa.bg/novini/article/9174780 www.24chasa.bg
Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ - София КАДЪР: БНТ

"Цяло лято специалистите обясняваха, че ни чака тежък есенен сезон и никой не се съобрази с това. Колективната безотговорност ще я платим и я плащаме индивидуално". Това каза Катя Сунгарска, говорител на Центъра за спешна медицинска помощ - София, цитира думите й БНТ.

Според нея лекарите изнемогват. "Хората да разберат, че да ходят на дискотеки и купони може да поизчака, и всеки трябва да носи отговорност за това, което се случва, а не да се търсят постоянно виновни", каза още тя.

По думите й това е най-трудният момент на Спешна помощ. Това продължи твърде дълго време, цялата служба работи в пълна мобилизация и колегите ми са на прага на изтощението, добави тя. 

"За снощи имаме 418 повиквания, това е ужасяващо много. Половината са ковид адреси, а хоспитализациите са едва 16. За да се изпълнят тези адреси, една линейка трябва за 1 час да извърши 3 и половина адреса, което е напълно невъзможно. Ресурсът ни е твърде малък, че да обособим звено само за ковид адресите. След всеки такъв адрес линейката трябва да се прибере в Спешна помощ, за да се дезинфекцира и което трае час", обясни говорителят на Спешна помощ.

Тя допълни, че поради невъзможността на личните лекари да ходят на лични адреси, заразата върви. не си даваме сметка, че зад всяко число стоят човешки съдби. 

"Непрекъснато гражданите злоупотребяват с колегите за домашни посещения, дават се симптоми, които не са истина. Имаме колеги, които са в болница и в тежко състояние. Много е страшно да видиш лекар да страда за изгубен живот на пациент. Страшно е, защото страдат мълчаливо, а в очите им се чете цялата болка на земята", каза още тя.