Русия помага на Армения срещу Азербайджан

https://www.24chasa.bg/novini/article/9175009 www.24chasa.bg
Премиерът на Армения Никол Пашинян СНИМКА: Ройтерс

Пашинян моли Путин за подкрепа, потвърждаваме ангажираността си със съюзническите задължения, отговаря руското МВнР

Премиерът на Армения Никол Пашинян днес е изпратил писмо до президента на Русия Владимир Путин, в което подробно описва ситуацията в Нагорни Карабах и, предвид съюзническия характер на отношенията между двете страни, моли да се определи "формата и степента на подкрепа" за обезпечаване на сигурността на Армения, предаде ТАСС, като се позова на преслужбата на външното министерство в Ереван, предаде БТА.

"Имайки предвид факта на приближаването на бойните действия към границата на Армения и посегателствата вече на територията на Република Армения, премиерът се обърна към президента на Руската федерация с молба незабавно да започнат консултации за определяне на формата и степента на подкрепата, която Руската федерация може да окаже на Армения за обезпечаване на сигурността, приемайки за основа на съзническите отношения и член 2 на Споразумението за дружба, сътрудничество и взаимна помощ от 29 август 1997 г.", гласи съобщението на министерството, цитирано от ТАСС и Франс прес.

Москва ще окаже на Ереван цялата необходима помощ в съответствие с Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между двете страни, ако военните сблъсъци бъдат пренесин непосредствено на територията на Армения, заяви министерството на външните работи на Русия във връзка с обръщението на премиер-министъра на Армения Никол Пашинян към президента на Руската федерация Владимир Путин, предадоха Франс прес и ТАСС.

"Потвърждаваме ангажираността на Руската федерация със съюзническите задължения по отношение на Република Армения, влючително произтичащите от Договора за дружба, сътрудничество и взаимна помощ между Руската федерация и Република Армения от 29 август 1997 г. В съответствие с договора Русия ще окаже на Ереван цялата необходима помощ, ако бойните действия бъдат пренесени непосредствено на територията на Армения", се казва в декларацията, цитирана от ТАСС.

Външните министри на Армения и Азербайджан се договориха за предприемане на спешни стъпки след преговори за разрешаване на конфликта в Нагорни Карабах, където в продължаващите повече от месец сражения бяха убити стотици хора, предаде Ройтерс.

Двамата първи дипломати, които се срещнаха в Женева, се договориха да не бъдат нанасяни преднамерено удари по цивилно население и невоенни обекти, да бъде извършена размяна на телата на загинали на бойното поле и до една седмица да се изготвят списъци на военнопленниците, с оглед евентуална размяна, се казва в изявление на съпредседателите на Минската група - пратениците на Русия, Франция и САЩ.

Армения и Азербайджан, чиито три прекратявания на огъня досега не успяха да спрат сраженията, ще поддържат връзка по въпроси, свързани с "механизми за възможно потвърждаване на прекратяването на огъня", се казва още в текста.

Европейският съюз отдели 400 000 евро хуманитарна помощ за населението на Нагорни Карабах, съобщи еврокомисарят по антикризисното управление Янез Ленарчич, предаде ТАСС.

Баку и Ереван спорят за принадлежността на Нагорни Карабах от февруари 1988 г., когато регионът обяви излизането си от състава на Азербайджанската ССР. По време на въоръжения конфликт през 1992-94 г. Азербайджан загуби контрола върху Нагорни Карабах и седем съседни райони, припомня ТАСС.