Увеличават се жертвите и пострадалите от земетресението в Измир

https://www.24chasa.bg/novini/article/9175469 www.24chasa.bg
По данни на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации 24 души са загинали досега СНИМКА: Ройтерс

Най-малко 100 души са спасени

От вчера насам се увеличиха жертвите и пострадалите в земетресението с магнитуд 6.6, което в продължение на 15 секунди разлюля района на град Измир, четвъртия по големина град на Турция с над 5 милиона население, предаде БТА.

По данни на правителствената Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации 24 души са загинали досега, а 804 са ранени.

Има вероятност броят на жертвите да се увеличи, защото има хора в неизвестност. Милиони турци в района на Измир прекараха нощта навън.

Трусът, чийто епицентър бе регистриран в района на Сеферихисар, намиращ се на брега на Егейско море, продължи 15 секунди, о предизвика жертви и огромни поражения. Вчерашното земетресение се преценява като най-голямото след катастрофалното земетресение от 1999 г. в района на Истанбул, при което загинаха десетки хиляди души.

Според сеизмолози вчерашното земетресение е имало ефекта на 35 атомни бомби.

Междувременно от обсерваторията Кандилли в Истанбул обявиха, че земетресението в Измир е било с по-голям магнитуд - 6.9.

Земетресението бе усетено в много обширна територия - курортните селища Кушадасъ, Айдън, Мугла, Маниса, Денизли, Чанаккале, Бурса, Кютахия, Ялова, Текирдаг, Одрин. В Истанбул бе усетено по-осезаемо в районите по крайбрежието на Мраморно море.

От вчера насам нарасна трагичната равносметка от земетресението.

17 жилищни сгради са съборени, над 50 жилищни и обществени сгради са с големи поражения, съобщи кметът на жилищния район Байрак. Стотици хиляди хора са навън, някои останаха без жилища, други не могат да влязат поради нанесените щети.

Сеизмолозите съобщиха, че от вчера насам са регистрирани 410 вторични труса, от които 33 с магнитуд над 4. Последният е бил тази сутрин в 8.10 часа с магнитуд 5.

Продължават спасителните работи. 16-годишно момиче Инджи Окан бе спасено след 17 часа под развалините на жилищен блок, който буквално е рухнал. Момичето е спасено заедно с кученцето, с което си играело, когато трусът съборил блока.

Две жени, на 53 и 62 години, също бяха спасени изпод развалините на рухнал жилищен блок.

Въпреки че с напредването на времето намаляват шансовете за откриване на оцелели, много хора от вчера насам стоят край развалините с надежда да бъдат спасени близките им.

Земетресението в Измир отново извади на показ класическите критични слабости в строителния сектор на Турция - липсата на антиземетръсен контрол в строителството на жилищните сгради, особено в кварталите с по-бедно население, използването на некачествени строителни материали от строителните предприемачи в гонене на печалби и не на последно място - икономическата криза.

Турски спасители са извлекли от развалините на сгради в Измир най-малко 100 оцелели след земетресението в Егейско море с магнитуд 6,7 вчера, съобщи днес пред журналисти турският министър на околната среда и градоустройството Мурат Курум, цитиран от ТАСС.

"До момента са спасени 100 души", каза министърът.

Той съобщи, че най-малко 5000 спасители са ангажирани в търсенето на оцелели под развалините на срутени постройки. В момента се разчистват развалините на 8 жилищни сгради в града, каза Курум.