Епидемолог: Такава епидемия с толкова заболели и починали не сме виждали

https://www.24chasa.bg/novini/article/9178191 www.24chasa.bg
Проф. д-р Йорданка Стоилова Кадър: Нова тв

Не мога да кажа, че сме в бедствена ситуация. Ние сме в пандемична ситуация. Има разлика в дефинициите. Инфекциозните заболявания имат невероятна медицинска, социална и икономическа тежест, а пък при пандемия – всичко това е абсолютно подчертано. За мен всичко, което Националният щаб прави, наистина работи. Друг е въпросът дали мерките се спазват. Такава епидемична, пандемична ситуация с толкова заболели и починали не съм виждала. Това каза проф. д-р Йорданка Стоилова, ръководител на Катедрата "Епидемиология и медицина на бедствените ситуации" в МУ-Пловдив, пред Нова тв.

Не се наемам да кажа дали коронавирусът ще изчезне. Ние характеризираме ваксините с две неща. Първо, те трябва да бъдат имунологично ефективни. Това означава като имунизираш 100 души, 95 да изграждат имунитет. Второто нещо, което гоним, е епидемиологичната ефективност. Тя се изразява също с нещо трудно – как да накараме над 90-95 процента от населението да се ваксинира? Не знам дали е доказано коронавирусът да се повтаря. В Русе, доколкото разбрах има някакъв такъв случай. По света също има. Рано е още да се говори дали вирусът повтаря, обясни тя.

С всички тези усилия се надявам здравната ни система да издържи. Нещата, като че ли отиват към много сериозен момент, особено по отношение на медицинския персонал. Апелът ми е да слушаме експертите, да слушаме хората, които са учили за това цял живот. Когато се налага, трябва да спазваме тези ограничителни мерки. На мен ми се иска в резултат на тези мерки, в резултат на това, че той не се изменя чак толкова, циркулацията му да се забави. И в някакъв момент съответно да постигнем едно оптимално положение, добави професорката.