Малки загряват за играта на големите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9178815 www.24chasa.bg
“Отровното трио”, както се нарекоха Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков (от дясно на ляво), са основните организатори на антиправителствените протести.

Новите играчи се координират, без (засега) да се коалират - триото, Слави и Мая с обща мрежа доброволци за вота.

Остава интригата дотук ли ще спрат в отношенията си, ще се явят ли “отровните” на изборите, с кого ще заработи Христо Иванов

Насред COVID кризата, вцепенила страната, и все по-големия брой инфектирани и измежду политиците, новите партийни играчи тихо и все по-организирано загрявaт за парламентарните избори.

И докато премиерът Бойко Борисов се лекува у дома, вече е спретната първата коалиция срещу властта. Или поне така изглеждат маневрите на най-шумните от площада - “отровното трио”. А въпросът ще пробва ли триото участие в изборите, през партия ли ще го направи и коя ще е тя, може и да разбърка политическия пейзаж.

Само преди седмица организаторите на антиправителствените протести Арман Бабикян, Николай Хаджигенов и Велислав Минеков извикаха на разговори извънпарламентарните политически сили, които имат шансове според социолозите да станат част от следващия парламент. На срещата са били представители на партията на Слави Трифонов “Има такъв народ” и на гражданската платформа на Мая Манолова “Изправи се.БГ”. Общото им решение след срещата е, че ще се обединят, но не коалиционно, а координационно.

Предстои да създадат обща мрежа от доброволци - наблюдатели на изборния процес, както и обща група от юристи, които да обслужват през целия изборен ден постъпилите жалби на граждани. Преписът от протоколите пък ще бъде публикуван и съхраняван на 2 независими и защитени сървъра, съобщиха за съвместните решения от “отровното трио” и обявиха, че тепърва предстои и друга среща, на която ще се обсъди как да се възпрепятстват нарушения в изборния процес.

И все пак първа коалиция срещу властта ли е това? Засега категоричният отговор на трите страни е “не”.

Явяването на изборите няма да е съвместно, а целта на тази среща е опазването на честността на изборите, твърдят те. “Заявили сме хиляда пъти, че на тези избори сме сами. Предизборни коалиции няма да правим с никого. Най-малкото “отровното трио” и движението на Манолова не са партии”, коментира пред “24 часа” зам.-председателят на “Има такъв народ” Тошко Йорданов.

Лагерът на Христо Иванов

На тази първа среща бяха поканени и представители на “Демократична България” които обаче отказаха присъствие - дотук хората на Христо Иванов се държат по познатия си маниер, демонстрирайки, че са някак по-така от останалите на площада. Самият лидер Иванов излезе с позиция в социалните мрежи: “Отворени сме за взаимодействие по нашите долуизброени инициативи, както и да разгледаме други конкретни предложения в тази посока”.

Реално Иванов и партията му искат да правят същото като триото, Слави и Манолова, но очевидно не искат (засега) да го правят заедно с тях.

Общо 12 са мерките, които прокламират от ДБ за опазване на изборния процес - електронна платформа за наблюдатели и застъпници, на която да се публикуват резултатите от протоколите на СИК; независими експерти, които да одитират машините за гласуване; обучителни видеа как да гласуваме на следващите избори и др.

И докато за умните и красивите от ДБ изборите са единственият ясен хоризонт, все още продължава да е несигурно дали “отровното трио” ще се яви на вота.

“Отровното трио”

През трите месеца протести и хепънинги в нито един момент не прозвуча ясна подобна заявка. В едно от последните си интервюта обаче тримата обясняват, че са готови да се явят, ако това е алтернативата да бъде свален ГЕРБ от власт.

Може би много от хората, които всяка вечер ходят по жълтите павета, дори не подозират, че триото разполага с партия, чрез която може да участва на предстоящия парламентарен вот. Това е Единната народна партия, която основа преди 15-ина година бившата синя депутатка Мария Капон.

За симпатията на ЕНП към “отровното трио” пък говори фейсбук страницата на партията чрез множество публикации за протестите и снимка на корицата на Бабикян, Хаджигенов и Минеков под надслов: “Хората, които заразиха страната с достойнство”.

Дружбата между Бабикян и Капон - политическа и по пиарска линия, е от десетилетия. Бабикян е ходил с оферта за няколко милиона лева при Бойко Борисов, за да поеме кампанията на ГЕРБ на предишните парламентарни избори, разказа самият Борисов, като отдаде яростната война на Бабикян срещу себе си на отказа му да им плати едни 3 млн. лв. Нещата съвпадат времево - сайтовете за фалшиви новини, чийто създадател и финансов поддръжник е политическият пиар Бабикян, започват усърдно да вадят публикации срещу лидера на ГЕРБ именно след онова неуспешно офериране.

Отговорът на Бабикян по този въпрос е лаконичен: “Не коментирам фалшиви новини”. А пред “24 часа” Капон се закани, че ще заведе дело, ако Борисов някога спомене името ѝ по повод на това офериране за милиони.

Иначе Бабикян наистина има славата на умен и ловък мейкър на политически кампании от някогашните най-силни години на СДС. Казва, че организацията на протестите няма нищо общо с принадлежността му към партията на Капон, ненапразно дори не е споменал и веднъж името ѝ на площада. Но при актуалната му заявка да влиза в политиката най-логично е да се предположи, че ще го направи през ЕНП редом със самата пловдивска политичка и бизнесдама. Любопитна подробност е, че синът на Арман Бабикян - Хаго Бабикян е в управителния съвет на партията ѝ ЕНП. Но както казват политици с дълга памет, амбициите на някогашната Мис парламент от 40-ото НС винаги са надхвърляли реалните ѝ възможности в политиката.

“ЕНП ще се яви на следващите избори, но как ще се яви, ще го реши партията”, каза Мария Капон пред “24 часа”. Добави, че в момента партията, на която тя е зам.-председател, е в много добри взаимоотношения с “Демократична България”.

В ръководството на формацията не е обсъждано “отровното трио” да се яви на избори от името на ЕНП, отсече пък преизбраната преди 2 месеца председателка на партията Валентина Василева. “Първо те тримата трябва да излязат с официална позиция какво мислят да правят. Арман Бабикян е от учредителите на ЕНП и ние участваме в този протест”, обясни Василева.

Хората на Слави

От новосформираните с най-големи шансове да влезе в следващото НС продължава да бъде партията на Трифонов. Социологическите агенции дават на “Има такъв народ” третото място сред политическите сили, като последното проучване на “Тренд” показва, че и през септември, и през октомври намира подкрепата на 15,9% от избирателите.

Изглежда, новата партия все още не е готова за предсрочни избори. В процес на трупане на членове е, за които изискванията са да имат чисто политическо минало и да не са партийни номади. От партията на Слави вече показаха, че са безкомпромисни към членовете си с близки отношения с властимащите. Кафе с Борисов струва на бившата областна координаторка на Видин Росица Кирова място в партията. Тя се повози в джипката на премиера, като му показа строящата се отсечка от Макреш до Видин, а след това двамат изпиха по чаша кафе. По-късно Трифонов съобщи във фейсбук, че Кирова не е член на партията, и отправи предупреждение: “Доколкото познавам правилата, това ще последва за всеки, който нарушава морала и устава”.

В последния месец “Има такъв народ” ударно гради структурите си из страната или поне ударно открива офиси. Велико Търново, Сливен, Пловдив, Бургас и Кърджали са градовете, в които през октомври отвориха врати новите офиси. Със старите искания обаче отива партията на избори. Мажоритарна избирателна система, задължително гласуване и намаляване на партийните субсидии на 1 лв. за глас са трите причини, които доведоха до създаването на “Има такъв народ”. След като референдумът през 2016 г. с тези 3 предложения не бе признат за задължителен заради недостигнатия праг на активност, Трифонов обеща да направи всичко възможно, за да стигнат те до гласуване в парламента.

Предстои обаче да бъде представена предизборната програма на партията, която ще включва и други цели, каза за “24 часа” зам.-председателят на партията Тошко Йорданов. ГЕРБ, БСП и ДПС са извън възможностите за диалог и коалиция за управление, потвърди Йорданов и допуска “Демократична България” сред възможните съюзници. “Ще зависи до голяма степен каква позиция ще заемат. Нашата е ясна. Зависи първо и дали изобщо ще влязат, какво ще е съотношението на депутатите им, както и на нашите. Единствената причина да посочвам “Демократична България” като възможни за разговор с нас е, че им дава социологията твърди гласове за влизане”, каза още Йорданов.

Републиканците на Цветанов

Единственият от новите, но добре познати играчи за предстоящите избори, който не е бил поканен на първата среща за общи действия, е Цветан Цветанов. “Републиканци за България” не били получили покана от никого засега, защото партията му все още я няма в социологическите изследвания, посочи в интервю за националното радио Арман Бабикян.

0,8% - едва толкова е подкрепата, която Цветан Цветанов би събрал при избори сега, показват социологическите изследвания. 500 хил. гласа обаче са амбициозните заявки на бившия втори в ГЕРБ за неговите републиканци. След като учреди партията в края на септември, Цветанов се отправи на дълга обиколка из страната, мина през цялото Черноморие и много други градове и заговори в проценти. 90% териториално покритие в област Монтана, 80% териториално покритие в Бургас и 70% покритие в цялата страна отчита той в последните си изявления пред новите си съпартийци. Някои от тях не са толкова нови. Първите членове на партията бяха отцепили се от ГЕРБ, или както те сами казаха, “разочаровани от местните структури на управляващата партия”.

Първите отцепници се появиха още през май от Видин заедно с бившия кмет Огнян Ценков. Последва роене в Плевен, а после 50 души се отделиха и от ГЕРБ - Шумен, 25 от Бойчиновци и малки групи от Павликени, Полски Тръмбеш и Руен. В структурите на “Републиканци за България” пък застанаха добре познати лица като бившите кметове на Благоевград Атанас Камбитов, на Банско Георги Икономов и на Сандански Кирил Котев. Явно електоратът на партията на Цветанов ще е от бивши гербери, а дали “разочарованието” им от управляващата партия ще продължи, навярно ще видим при нареждането на изборните листи на ГЕРБ. “Демократична България”, но и ГЕРБ са възможности за коалиция за “Републиканци за България” каза преди месец в Благоевград Цветанов. “Демократична България” има сходни позиции с това, което разработват нашите експерти. С ГЕРБ също е възможно да работим, но на строго принципна основа”, обяви тогава той.

Дубайската връзка

60 неизвестни лица сложиха вече основите на партията на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков. На 21 октомври те се събраха в офиса на неговия холдинг, Божков също присъства, само че онлайн с видео разговор, а за това стана ясно на медиите ден по-късно в прессъобщение.

Единственото явно лице от инициативния комитет бе председателят на събранието Борил Соколов – бил е мениджър на “Еврофудбол”, една от фирмите на Божков. Че всички от инициативния комитет са служители на бизнесмена, посочи в свой пост във фейсбук бившият му съдружник Цветомир Найденов.

“Щом активистите на партията са бивши служители на “Еврофутбол”... закривай, преди да учредиш”, написа Найденов.

За да отговори на упреците за тайнството около основателите на партията, на фейсбук страницата на “Българско лято” периодично се появяват снимки на учредителите с няколко думи от тях.

“Нужен е рестарт с нови млади хора, които да поемат държавата в добри и най-вече чисти ръце”, казва 18-годишният програмист от Враца Валери Младенов.

Сред съпартийците на Божков са още столична адвокатка на 34 г., варненски предприемач и 36-годишен мениджър от Пловдив.

Независимо каква е професионалната биография на учредителите, със сигурност електоратът на партията ще се основава на служителите на Божков, а те не са никак малко. През 2018 г. бизнесменът има над 3500 служители само в хазартните си фирми, показват анализ на Amadeus.

Новите стари русофили

Ляв, патриотичен и русофилски вот ще търси политическата партия “Възраждане на отечеството” с лидер Николай Малинов. Партията не е нова. Регистрирана е през 2008 г. от покойния армейски ген. Йордан Мутафчиев - министър на отбраната в правителствата на Андрей Луканов и Димитър Попов.

С новия председател партията ще разчита най-много на гласовете на русофилите. Малинов е дългогодишен председател на Национално движение “Русофили”, което е най-голямата НПО с 40 хил. членове и много повече симпатизанти. Част от тях вече са партийно ангажирани с БСП, ГЕРБ, “Атака” и дори СДС, но повечето нямат партийни книжки и Малинов ще се опита да ги привлече за “Възраждане на отечеството”. От години той работи за добри отношения с Русия на културна и историческа основа. За да не е в противоречие с надпартийността на русофилското движение, Малинов подаде оставка като негов председател, но тя не бе приета. Очаква се това да се случи след изборите.

Политически анализатори вече избързаха да обявят, че партията начело с Малинов е новият фаворит на Кремъл, който ще замести залязващата “Атака” на Волен Сидеров. Според Малинов “Възраждане на отечеството” ще разчита на членски внос и дарения. Самият той има успешен бизнес.

Контактите на Малинов се простират в целия спектър покрай русофилството. Той обаче е бивш член на БСП. Беше и депутат от червената партия, както и издател на вестник “Дума”. Очаква се доста социалисти, разочаровани от геополитиката на БСП, да припознаят “Възраждане на отечеството” на изборите.

И преди Николай Малинов да оглави “Възраждане на отечеството”, партията беше в левия спектър. През 2017 г. тя бе сред формациите около АБВ на Румен Петков и Георги Първанов, които се явиха на изборите като “Коалиция за България”, но не успяха да прескочат прага от 4% за влизане в парламента. Засега от “Възраждане на отечеството” са категорични, че ще се явят самостоятелно на изборите.

Прегрупирането вляво

Манолова ще дърпа от БСП, червените депутати отцепници нямат планове с нея, но май стягат проект

Макар за момента социолозите да оставят Мая Манолова малко под чертата на 4-те процента, тя е един от новите играчи, към когото има силни очаквания за следващите парламентарни избори.

Манолова прави широко анти-Борисов обединение на основата на партньорска мрежа, в която ще влязат голям брой неправителствени организации, малки партии извън статуквото, граждански организации, индивидуални членове, експерти и професионалисти.

Официално бившата омбудсманка разтваря широко ветрилото на търсената подкрепа и се е насочила повече към център-дясно, но основното ѝ обещание в подготвения от нея меморандум е за традиционно левия електорат - за чувствително повишаване на доходите и въвеждане на минимална почасова ставка с цел постигане на минимален доход от 1000 лв. на месец и ръст на средната заплата до 2000 лв. месечно. Както и преизчисляване и увеличаване на пенсиите, справедливи социални плащания, почасов и нощен труд.

Затова и се очаква “Изправи се.БГ” да привлече все пак част от електората на БСП, колкото и самата Мая да се пази от подобен сблъсък с бившата си партия. Къде поради симпатии, къде поради разочарование от Нинова, къде заради разчистване на стари сметки в столетницата или просто за натриване носа на лидерката.

От левия спектър към новото обединение ще влязат “Движение 21” на Татяна Дончева, както и бившият общински съветник Войслав Тодоров, който бе избран от партията на Георги Кадиев “Нормална държава”.

Новата шарена формация “Изправи се.БГ” ще се цели и в средната класа, става ясно още от обещанията ѝ - за нова данъчна политика чрез децентрализация на част от приходите от бюджета, подкрепа на бизнеса за безапелационно и безусловно нарастване на доходите, както и програма за стимулиране на стартъпи и малък и семеен бизнес, освобождаване от данъци, създаване на семейни стопанства и др. Затова се очаква да получи подкрепа от бившите царисти от НДСВ, както направиха те на кметските избори в София. А едно от знаковите им лица - Минчо Спасов, е винаги на първа линия до Мая на протеста.

В основата на обединението е гражданската платформа “Изправи се.БГ”, създадена от Манолова след местните избори миналата есен. Сред основните ѝ партньори е дясната партия на бившия еврокомисар Меглена Кунева “Движение България на гражданите”, днес начело с Димитър Делчев. Както и партия ВОЛТ на бившия син депутат Настимир Ананиев. Към нея е и бившият министър на отбраната от квотата на НДСВ в тройната коалиция Николай Цонев, който има своя партия - “Нова алтернатива”.

Манолова със сигурност може да разчита на подкрепа и от протеста. Всъщност още като омбудсман тя работеше с много от комитетите на протестиращи из цяла София и така в екипа ѝ попаднаха хора като Николай Вапцаров. Затова тя продължава да разчита на гласовете на недоволните от системните партии.

И ако отсега се знае, че Манолова няма да откъсне много от електората на БСП, тепърва предстои да се види дали на парламентарния вот ще има изненади вляво. Защото има много ляво мислещи хора, които не припознават БСП като свой политически представител и засега преливат към Мая, АБВ и Слави Трифонов. Не се знае обаче дали няма да се преориентират към евентуален нов политически проект вляво.

А такъв се очертава именно след новите играчи - още една лява партия, засега с работното заглавие “Прогресивни социалисти”. Зад това име се обединиха отцепниците от БСП около Красимир Янков и Валери Жаблянов. След конгреса в края на септември червената група в парламента напуснаха първо шестима, а после още двама. От тези общо осем души шестима вече не са членове и на партията. Макар и не масово, червените редици напускат и някои социалисти по места.

Напусналите депутати вече обявиха, че остават социалисти, и показват това чрез активни позиции в парламента и законодателни инициативи - внесоха промени, с които минималната работна заплата да стане необлагаема (като първа стъпка към прогресивното подоходно облагане), за държавна гаранция за студентските кредити до 50 хил. лв. с преференциална лихва, за отпадане на 300-те часа извънреден труд.

С тези предложения своеобразната група в парламента се превръща в авангард на политически проект и оформя политическия образ на бъдещата лява партия. А промените, които предлагат в Изборния кодекс - за падане на прага на преференциите и бонуса за водачите на листи, показват, че интерес към изборите “Прогресивни социалисти” със сигурност ще имат.

Въпреки подозренията, че новата лява партия ще е с проруски уклон, депутатите около Янков са категорични, че не това е целта им, и май оставят този терен на Николай Малинов.