Всеки заразен или карантиниран получава болничен, дори ако РЗИ уведоми джипито късно

https://www.24chasa.bg/novini/article/9185956 www.24chasa.bg

Вие питате, ние отговаряме

Имате въпроси във връзка с мерките срещу коронавируса?

Ще ги зададем на институциите.

Имате сигнали за нарушение на карантината?

Изпращайте ни ги на електронен адрес yruseva@24chasa.bg
или на тел. 02 942 2680 в делничен ден от 10 до 18 часа

С положителен резултат съм от 5 дни, но от РЗИ още не са се свързали с мен и личният ми лекар не е уведомен, за да ми издаде болничен лист. Как да докажа отсъствието си от работа заради COVID?

Всеки човек с положителна проба за коронавирус или контактен на заразен има право на болничен лист, който се издава от личния му лекар.

Това важи и за случаите, когато дете е карантинирано заради заразен свой съученик или дете от групата в детската градина/ясла и родителят трябва да остане с него у дома. Тогава обаче болничен лист издава личният лекар на детето.

При недостига на кадри в регионалните здравни инспекции, особено в по-големите градове, извършването на епидемиологичното проучване, което включва прозвъняване на заразения, информиране на джипито му и набиране на информация за контактните на болния, все по-често се бави. Друга причина за по-бавния процес, както обяви преди два дни здравният министър проф. Костадин Ангелов, е, че лабораториите се бавят в подаването на данни към РЗИ - тоест болният е уведомен за положителния тест, но здравните инспектори не са и не могат да задвижат процедурата.

Веднъж излязъл като положителен резултат обаче, човек влиза в системата и информацията ще стигне до дадената регионална здравна инспекция. След това инспекторите подават данните до съответния личен лекар, който подготвя нужния болничен лист. Дори това да се случи след няколко дни, болничният се издава от датата на положителния резултат и е за 14 дни, като при нужда може да се удължи, ако болният не се чувства добре.

“Хората са свикнали да си получават болничния лист веднага, но заради невъзможността на РЗИ да се справи толкова бързо процесът се забавя. Досега нямаме сигнали за проблем с болничните, но се издават по-късно”, обясни изпълняващата длъжността шеф на столичната РЗИ д-р Илонка Маева пред “24 часа”.

Не само заразените, но и контактните на хора с положителен резултат се сблъскват с проблема забавяне в издаването на болничния, който им се полага, което затруднява оправдаването на отсъствието им от работа.

За тях важи същият принцип. Те също могат да получат със забавяне болничния си, като той ще е от деня на положителния резултат на човека, с когото са контактни, но ще е за 10 дни, според разпоредбите в последната заповед на здравния министър.

Абсолютно същият е и принципът при родителите на заразени или карантинирани ученици или деца от детската градина или ясла, но както стана ясно, болничният тогава се издава от джипито на детето.