Шумахера открадна кола от Лъвицата и го наби, той май го натопи пред полицията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9186227 www.24chasa.bg
Янински има над 50 висящи дела.

Хванаха го със задигната от друг бандит тойота

Дават го на съд за взривяването на банкомати

Вземал е дори колата на Маджо

Смята се, че Лъвицата е издал най-големия си конкурент в автокражбите.
Смята се, че Лъвицата е издал най-големия си конкурент в автокражбите.

Крадена от друг бандит кола вкара за пореден път легендарния автокрадец Иван Янински-Шумахера в ареста, а мълвата гласи, че го е издал самият Светослав Петков-Лъвицата заради отнесен побой и задиган от него джип, пише "Уикенд". Мъжът с животнински прякор е единствената конкуренция на Шумахера за най-добрия в занаята.

Задържаха го и за взривяване на няколко банкомата.

СНИМКИ: “24 ЧАСА”
Задържаха го и за взривяване на няколко банкомата. СНИМКИ: “24 ЧАСА”

Янински, в чието досие личат задигане на автомобилите на Младен Михалев-Маджо и този на племенника на премиера, рязане на уши и взривяване на банкомати бе задържан на 2 ноември зад волана на Toyota Yaris, собственост на кримигероя Иван Коняров. Той също се занимава с кражби на автомобили.

Янински решил, че се е подсигурил, защото

подменил

регистрационните

номера на

автомобила

Сигналът за откраднатото возило бил подаден преди две седмици от Коняров. Полицаите веднага започнали работа по случая, но безрезултатно. Едва на 2 ноември автомобилът бил засечен. Той бил с други регистрационни номера, но полицаите се усъмнили в шофьора, тъй като разпознали Янински зад волана. Според мълвата в подземния свят Лъвицата е насочил полицаите към тайните гаражи на Янински, в които престъпникът укрива крадените коли. Веднага след засечката започнала бясна гонка, в която Шумахера не успял да оправдае прякора си и бил заловен след преследването. Разпитът му минал като на партизанин - Шумахера не казал и дума. За сметка на това обаче полицаите го изненадали. Съобщили му, че разследването срещу него за взривяването на няколко банкомата в София приключва и му предявили обвиненията по него. Това означава, че прокуратурата ще внесе обвинителен акт срещу очевидно не чак толкова бързия автокрадец и другарите му Юлиан Ценев-Байката и Росен Цветков.

Янински единствено попитал дали Петков има нещо общо с ареста му. Двамата се ненавиждат от няколко години. Тогава Шумахера дръзна да открадне джип, който Лъвицата бе задигнал и скрил в един от гаражите. Светослав се ядосал на Янински и го питал защо го е направил. Тогава Шумахера побеснял. Говори се, че пребил Лъвицата, а за да замаже срама за пред хората, пребитият бил първият му лейтенант - Георги Воденичаров-Кико.

Всъщност кражбата на джипа е странна. Янински и Петков са коренно различни. Янински е мърляч, Лъвицата е обсебен от чистотата. Шумахера няма семейство, Петков се грижи за сина си, вече пълнолетен. Шумахера дори не ходи на фитнес, Лъвицата го прави, играе и футбол. Янински е закръглен и тъмнокос, Петков е русоляв и строен.

Двамата нямат общо дори в кражбите. Шумахера краде по няколко коли седмично и ги дава на автоморгите, които ги продават на части. Лъвицата задига по един джип, обикновено рейндж роувър или инфинити. Рамата се пренабива и колата се продава в чужбина.

При Шумахера кражбите са страст, прави го заради самото престъпление, а не заради 1500-те лв. на кола. Лъвицата го удря на живот с парите, по около 20 000 лв. на джип. Янински задига с различни партньори, Петков действа само с Кико. И докато Шумахера сам кара крадените коли, Лъвицата само ги отключва и привежда в движение, след това зад волана застава Кико.

Дали заради това или друго, но Петков никога не е хващан зад волана на крадена кола. Най-близо бе веднъж през 2015 г., когато полицай го засече след дискотека. “Ей, Лъв, тоя рейндж открадна ли го”, запитал го криминалистът. Петков отвърнал отрицателно и веднага потеглил. Успял да се измъкне.

3 години по-късно при акция Петков и Кико бяха задигнали джип беемве. Кико бе хванат зад волана на автомобила, но Лъвицата избяга с работната им кола. Предаде се след месец.

Шумахера пък

редовно е

залавян зад

волана на

краден

автомобил

Последния път преди ареста на 2 ноември дори това бе само допълнителното престъпление. Арестът стана през февруари 2017 г. Тогава 4 групи взривяваха банкоманти. 2 бяха разбити, лидерът на третата загина в катастрофа и остана само бандата на Шумахера.

Тя попаднаха в полицейската клопка при взривяване на банкомат в Елин Пелин, откъдето родом е Байката. По време на полицейското преследване зад волана на крадено ауди бе именно Шумахера. Той отново не оправда прякора си и групата бе задържана. Оказа се, че те са изхвърлили парите, но въпреки това полицията ги откри. Специфичното мастило, с което банкоматите са защитени срещу кражба, свърза задържаните със сумата възлищата на стойност от 10 хиляди лева.

Заради това Шумахера остана над година в ареста. Смята се, че това е най-дългото му време без престъпление, макар мълвата да гласи, че в панделата е завъртял бизнес с алкохол и цигари сред съкилийниците си. Веднага след като излезе Шумахера напомни за себе си и скорострелно се върна към престъпния си начин на живот, но извади късмет и белезниците не щракнаха на ръцете му.

Ванко започва да трупа стажа си като бандит едва 14-годишен. Обучен е от друго популярно име - Радослав Цурковски, по прякор чичо Цък. Янински посяга основно на автомобили, които пласира в автоморгите, а те търгуват с частите им. Няма постоянен партньор в кражбите. Никога не съдейства на полицията, но парадоксално веднъж се предаде сам от страх.

Поводът беше, че задигна луксозна лимузина Audi S8. Убягна му обаче фактът, че превозното средство е собственост на Младен Михалев-Маджо. Заради това прекара няколко месеца зад решетките. По това време му приписаха и задигането на аудито на Юлияна Плевнелиева, тогава първа дама. Шумахера нямаше нищо общо със случая, а автомобилът се оказа на съименничка на бившата съпруга на Росен Плевнелиев.

Иван Янински все пак има общо съв задигането на автомобил на близък до властта. Той е единственият заподозрян за кражбата на джипа BMW X6 на сина на сестрата на Бойко Борисов- д.р. Красимира Иванова - Димитър Иванов. Янински обаче не е обвинен за престъплението. Той

има над 50

висящи дела

основно за

кражби на коли.

Сред процесите

обаче има и

такива за

телесни повреди,

както и

хулиганство

Парадоксално по делото за вандализъм подател на сигнала бе именно самият Ванко. Тогава той се сдърпа с бизнесмен на пътя край Ябланица. Успя да го направи, докато и двамата шофираха. Започнал да блъска колата му, мъжът му отвърнал.

Затова Шумахера побързал да подаде сигнал срещу него. Това обаче не му помогна и бандитът лежа година в затвора. Той излезе, след като сключи споразумение с прокуратурата. То бе за затвор колкото Янински бе прекарал в ареста и така излезе бързо.

При друго спречкване на пътя пък Шумахера слязъл бесен от колата си. Извадил нож и отрязал ухото на съперника си. И по този процес мъжът сключва споразумение и прекарва не повече от година зад решетките.

Заради новото си обвинение Янински рискува присъда от 1 до 6 години затвор. Очаква се той да сключи споразумение за около година и половина с държавното обвинение. Ще настоява да ги излежи в затвор Казичене при лек режим, като ще работи през цялото време, за да може да смъкне присъдата си - в затвора два дни работа са равни на три дни зад решетките. Шумахера ще приложи и друга тактика. Той ще поиска от съда по време на мярката си за неотклонение да не го задържат под стража, а да е под домашен арест. Това означва, че всеки два дни, които прекара под ключ у дома, ще му се зачитат за ден зад решетките. Така целта на Янински е да прекара в затвора не повече от три месеца. Причината - веднъж попаднал там, той ще се възползва от правото си да поиска предсрочно условно освобождаване при изтърпяна половин присъда.