И независимите депутати с право на декларации в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9188242 www.24chasa.bg
Шефката на правна комисия Анна Александрова и зам.председателя на комисията Христиан Митев СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

Прогресивните социалисти са по-близо до отделна парламентарна група

И независимите депутати ще могат вече да правят декларации от парламентарната трибуна. Това реши правната комисия с 11 гласа „за“, 9 „против“ и 0 "въздържали се".

Според правилника на Народното събрание всяка парламентарна група разполага с няколко минути, в които може да представи становището си по актуална за страната тема от трибуната.

Точката за промяната в правилника бе включена извънредно в заседанието на правната комисия. Предложението е внесено от „прогресивните социалисти“, както вече се наричат отцепниците от БСП. Начело на проекта са имената на Красимир Янков и Валери Жаблянов, които участваха в надпреварата за лидерското място в БСП.

Предложението им намери подкрепата на ГЕРБ и патриотите, но бившите им съпартийци остро се противопоставиха. „На каква политика ще бъде представител този независим депутат? На коя парламентарна група? Независимите нямат обща парламентарна група и не могат да излъчат свои представители“, каза Филип Попов от БСП.

„Въобще не става дума за участие за ръководство в постоянните парламентарни комисии, нито за ръководството на парламента. Имало е назад в годините и други такива решения в правилниците на НС, а именно независимите депутати да гласуват в парламентарни комисии, а като имаме предвид, че независимите сега надвишават най-малката парламентарна група „Воля“, смятам, че можем да им дадем тази възможност за изказвания“, отвърна Красимир Ципов от ГЕРБ.

Червените обаче прозряха опит на управляващите да си подсигурят кворум на парламентарните заседания, като приемат предложението на независимите социалисти. „ГЕРБ се доближава до решение на проблема с кворума сутрин. С такова решение създаваме възможността на практика да функционира нова парламентарна група“, каза зам.-председателят на парламента Кристиан Вигенин.

„Мислите си, че това е много умен ход, но създаване на възможността да се формират нови парламентарни групи може да е наказателна акция срещу БСП, но утре ще се обърне срещу вас, закани се Вигенин.

В хода на дебата се появи въпросът как ще се удостоверява, че декларацията е от името на независимите. Ципов предложи това да се случва с поне 10 депутатски подписа под декларацията, което да показва, че становището се подкрепя от по-голямата част от независимите депутати, които към момента наброяват 17.