Разделят Италия на 3 зони, Северът e под карантина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9190658 www.24chasa.bg
СНИМКА: АВТОРЪТ

От 5 ноември се въвежда полицейски час от 22 часа до 5 сутринта в цяла Италия и всички жители трябва да са се прибрали по домовете си дотогава. Изключение може да се прави само за излизане по спешни нужди или за работа. Така постановява новият указ на премиера Джузепе Конте, валиден до 3 декември, в опитите да се удържи втората вълна на епидемията. Италия се разделя на три зони според рисковете. Те се определят в последния момент, или малко преди публикуването на указа в “Държавен вестник”.

В червената, или най-опасната, попадат Ломбардия, Пиемонт, Алто Адидже, Калабрия и може би Вал д’Аоста. В тях се забранява движението вътре в областта, влизането и излизането от нея. Затварят се всички магазини, с изключение на тези за хранителни стоки и вестници и аптеките. Затворени ще бъдат ресторантите и баровете. Училищата и университетите минават изцяло на дистанционно обучение, с изключение на детските градини. Забранена е и спортната дейност, с изключение на индивидуалното спортуване близо до дома.

В оранжевите зони движението ще става с декларации и може да се извършва само по доказана необходимост, свързана с работа или здраве. Забранено е пътуването към общини на хора, които не са техни жители. Затворени са обществените заведения, те може да обслужват само чрез кетъринг или с продаване на храна за вкъщи.

В зелената зона, където са Лацио, Умбрия, Тоскана, Абруцо, Марке Емилия-Романя, Сицилия, Сардиния, Базиликата, Фриули-Венеция-Джулия, ресторантите ще работят само на обед, а общественият транспорт може да се запълва само до 50% от капацитета му. Заведенията ще са отворени до 18 часа. Затварят изложбите и музеите. През уикенда ще са затворени и търговските центрове. Средните училища минават 100% на дистанционно обучение, а в началните е задължителна маската в час.