Вече и независимите депутати имат право на декларации в парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9191850 www.24chasa.bg
Депутатите в зала СНИМКА: Архив

ГЕРБ и патриотите промениха правилника на НС по искане на отцепниците от БСП

Управляващи и опозиция в дълъг спор кой купува кворум и кой се коалира с коронавируса

Вече и независимите депутати имат право на декларации от трибуната на Народното събрание. Това предложение на отцепниците от БСП бе прието в парламента, след като вчера бе подкрепено от ГЕРБ и патриотите в правната комисия. Управляващите го подкрепиха и днес със 103 гласа „за“ и 45 „против“. То бе разгледано още като първа точка в дневния ред.

Предложението мина, но с дълъг спор, в който левицата обвини ГЕРБ, че се опитва да подсигури кворум на заседанията като се е договорила с отцепниците, а управляващите упрекнаха БСП, че се „коалира с коронавируса“, като не се регистрира сутрин.

„Ролята на опозицията не е да отсъства, а активно да противодейства на управлението в полза на обществото. Нашите избиратели очакват от нас да приемем държавния бюджет“, каза отцепилият се социалист Красимир Янков, който е вносител на предложението. Той разкритикува бившите си съпартийци, че отсъстват от залата сутрин.

Опозицията видя оформяне на „прогресивните социалисти“ в самостоятелна парламентарна група с приемането на това предложение. „Нещо, което прилича на група, има правата на група и се държи като група, най-вероятно е група. Показахте, че ГЕРБ и ОП са готови на всичко за да се запазят в управлението. Показахте, че най-страшният ви кошмар е БСП начело с Корнелия Нинова. Уважаеми депутатите от „Воля“, подкрепата ви девалвира, вече имате достойни заместници“, каза Филип Попов от БСП.

Съпартиецът му Александър Симов пък представи искания на местни социалисти към отцепниците от БСП да напуснат парламента, защото не представят техните интереси повече.

„Официализиране на брак“, така нарече приемането на предложението червеният депутат Иван Иванов. „Днес се официализира един брак по сметка, уговорен още преди избора за председател на БСП. Другата важна тема е защо ГЕРБ го правят“, каза Иванов.

„Ресторантска салфетка“ нарече зам.-председателя на НС Кристиан Вигенин правилника за НС. „Превръщате правилника в една ресторантска салфетка. И до сега не го спазвахте“, отбеляза той и предложи да отпадне цяла глава от правилника, като възможността за викане на премиера в парламента и да му се задават устни въпроси. 80% от въпросите към него не били отхвърляни от Цвета Караянчева и не се задавали на Борисов, обясни той.

„Сега даваме възможност парче по парче да се сглоби мнозинство. Първо ще се регистрират двама, послед повече и накрая ще чуем декларация в името за спасяването на държавата. Ще видим този брак по сметка“, каза още Вигенин.

От ДПС поискаха предложението на отцепниците да се прекръсти от предложение за изменения в правилника на НС в „Проект за решение „удавник за сламка се хваща“. „Говорите за покупка на народни представители, но не е ли това стара практика на ГЕРБ. Може би ще отговорите, че раздаване на пари от джипката е разпад на демокрацията“, обърна се Хамид Хамид от движението към опозицията.

От ГЕРБ нарекоха отсъстието на БСП от зала при регистрацията коалиране с коронавируса. „Искате да има предсрочни избори? Искате да дойдат едни хора, които убеждаваха всички, че ген. Мутафчийски ги лъже? Искате да няма кворум? Парламентът не е място, където да си решавате вашите партийни проблеми. В момента сте напът да влезете в коалиция с коронавируса. Не осъзнавате колко е безотговорно. Нямаме аргумент да спрем работата на парламента. Ако днес парламеннтът се саморазпусне, как ще организирате болниците, лекарите. Вие сте опасни за цялото общество. Казвам го със съжаление. Нека да приемем бюджета, нека да спасим следващата година и от там нататък каквото избирателят реши“, каза Тома Биков от ГЕРБ.

„Държите ли на тези хора, които се крият по кюшетата, а лекарите изнемогват във време на пандемия. По какъв начин подпомагате българския народ по време на пандемията. По това, че се разхождате без маски. На тези ли хора ще оставим да управляват България“, попита с патос съпартиецът му Лъчезар Иванов.