Кметът на Свищов си взе отпуска, става доброволец в COVID отделението

https://www.24chasa.bg/novini/article/9193006 www.24chasa.bg
Генчо Генчев

Кметът на Свищов Генчо Генчев влиза като доброволец в COVID отделението на местната болница. Генчев ще помага в специализираната структура, където отчаяно се нуждаят от кадри. От няколко дни Общинския кризисен щаб в крайдунавския град разпространява апел за доброволци, но никой не се отзовава. Това провокирало кмета да даде личен пример, с надеждата да има последователи, които да подкрепят общественото здравеопазване в общината.

Генчев е взел 10 дни отпуск от 6 ноември и постъпва в заразената зона в неделя срещу понеделник.

"Така реших, за да мога да подредя нещата в администрацията. Основно моята работа ще е логистична и психологическа, защото виждам страха на хората, виждам безпокойството и при медицинския персонал. Най-лесно е отстрани да критикуваме, но тези хора имат нужда и от институционална подкрепа. Като кмет на общината те ми имат доверие", мотивира се Генчев.

Кметът отдавна обмислял да стане доброволец и признава, че влиза, без да шуми, в COVID отделението от началото на разрастване на епидемията. Сега решил да го официализира. Повлияли му думите на здравния министър проф.Костадин Ангелов, да съблекат костюмите и да помагат, кой с каквото може.

В свищовската болница имат крещящ недостиг на медици. В COVID отделението има една медицинска сестра, която вече 20 дни не е излизала от там.

Пулмоложката, която консултира усложнените с ковид инфекция, е пенсионерка, на 70 г.. Лекарката е с множество автоимунни заболявания, но е поела риска да помага. Същевременно пациентите се увеличават лавинообразно. В момента лежат 8, още трима се уточняват и трима чакат пред приемния кабинет, следи ситуацията Генчев.

"Мисля, че с това мога да съм полезен, имам общи медицински познания да преценяваме ситуацията и да действаме адекватно. Благодарение на нашите адекватни намеси и грижи е приведен един пациент в областната болница във Велико Търново, интубиран е и тази сутрин ми съобщиха, че сатурацията му се е подобрила значително. В момента се транспортира втори критичен. Имаме и доктор от детското отделение, настанен с усложнения в плевенската болница, чувам и там добри новини от тази сутрин. Страхът е огромен, но трябва да вдъхваме доверие на малкото, които имаме, за да останат", обобщи Генчо Генчев.

Сигурен е, че доброволчеството няма да наруши основната му работа като кмет, защото при излизането ще си направи PCR. Ако е отрицателен, ще продължи да изпълнява задълженията си. Ако е положителен обаче ще трябва да остане вкъщи. "Дали ще се заразя с контактите си с хората, или ще се заразя в отделението, то значение няма. Така го чувствам, така съм го решил", категоричен е кметът.

Освен с доброволстване Генчев подпомага усилията на медиците в града и с дарение. Той и всички местни съветници се отказали от възнагражденията си за месеца, за да поощрят здравните работници, застанали на първа линия в борбата с коронавируса. Заплатите са преведени по дарителската сметка, разкрита от Общинския кризисен щаб в крайдунавския град.

Благодарение на обявената дарителска кампания МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" в момента е обезпечена с достатъчно чаршафи, одеяла, нови легла, медикаменти.