Вдигат пенсии на военни и полицаи от 1 септември 2021 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9193107 www.24chasa.bg
ЗОРНИЦА РУСИНОВА

Пенсиите на бивши военни и полицаи, възползвали се от ранното пенсиониране в последните 5 години, ще бъдат преизчислени и ще се вдигнат от 1 септември 2021. Тази промяна ще предложи ГЕРБ  в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене на Закона за Държавното обществено осигуряване. Изчислението на намалението на първата пенсия е за хората, които ще получават и втора от частните фондове.

"Първите пенсионери от универсалния пенсионен фонд се очаква да се пенсионират през септември 2021 г. В тази връзка с оглед осигуряване възможност за отпускане на пенсиите от ДОО с намаление с т. нар. коефициент на редукция определени по новите правила", обясни Светлана Ангелова от ГЕРБ. 

Иначе депутатите от бюджетна и социална комисия приеха на първо четене Закона за Държавното обществено осигуряване. 

Както "24 часа" писа заради по-ранното си пенсиониране военни и полицаи с осигуровки в частните фондове вече получават пенсия от държавата, но намалена с 20%. Втора пенсия обаче ще получат, след като навършат нормалната пенсионна възраст. Новата формула за намаление на държавната пенсия да включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителството. Тя би трябвало да дава около 9% намаление на пенсията от НОИ. Пенсиите на военни и полицаи ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат. Пенсионираните униформени получават и още веднъж правото да прехвърлят парите си от частните фондове в НОИ и така държавната им пенсия да не бъде намалявана въобще. Те вече имаха такъв срок до края на 2016 г. Според данните към този момент над 20 хил. пенсионери от системата на МВР и на отбраната са върнали парите си обратно в държавния институт.

Държавата предлага минималната пенсия да се вдигне от 250 на 300 лв. от 1 януари. От същата дата ще се вдигне  и максималната, която ще стане 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво по швейцарското правило с 5%, за да има справедливост и да няма ощетени. По 50 лв. бонус към пенсията да се получава до края на март. Тези параметри представи пред депутатите заместник-социалната министърка Зорница Русинова. Тя обясни, че се засилва и контролът, за да се пресекат измамите с пенсиите и болничните. В законопроекта е предвидена глоба до 5000 лв., ако човек е получил пари от държавата с фалшиви документи. Освен това се предлага и промяна в Наказателния кодекс, за да може да може такова лице да се наказва с от 2 до 8 години лишаване от свобода. 

За поредна година се замразява максималният осигурителен доход на 3000 лв. а така бюджетът губи между 2 и 3 млрд. лв. на година, обясни Ваня Григорова от КТ "Подкрепа". За синдикатите е проблем и замразеното майчинство и максималният размер на обезщетението за безработица. Те имат критики и относно фазата на изплащането на вторите пенсии. Както и по мярката 60/40, за която в бюджета за догодина има отделени 300 млн. лв. Според Ваня Григорова обаче те са за разпрлащания на мярката до края на тази година. 

Нашата политическа група няма да подкрепи бюджета на Държавното обществено осигуряване, обясни депутатката от БСП и зам.-шефка на червената група Весела Лечева. Според нея той нарушава солидарността и справедливостта на системата. Начинът, по които се вдига минималната пенсия и допълнителната добавка от 50 лв. към всяка пенсия е дълбоко несправедливо и не решава проблемите, които се трупат от години, както и проблемът с разликата между старите и новите пенсии. Това е дълбоко огорчение за всички онези хора, които са се осигурявали и са давали своя принос към тази система, категорична бе Лечева. Сред останалите минуси на бюджета според нея са замразеното майчинство и останалите плащания, които не решават демографските проблеми в страната. БСП ще предложи между първо и второ четене промени. 

В безразборното раздаване на пари няма нищо ляво и социално. Има харчене на пари с цел купуване на гласове, категоричен бе  Георги Гьоков от БСП.