"168 часа": Защо ислямистите взеха Европа на прицел

https://www.24chasa.bg/novini/article/9195109 www.24chasa.bg

Франция и Австрия станаха мишени, след като изгониха имами и забраниха ислямистки фондации

Задържаха в Добрич тунизиец, издирван от Париж

Ислямисти планирали серия от атентати в много европейски страни, не само във Франция и Австрия. Това коментират експерти по сигурността.

Причината те да станат първите мишени е свързана с действията на властите в Париж и Виена срещу радикалните елементи. Еманюел Макрон е първият лидер в ЕС, който от няколко месеца говори срещу сепаратисткия ислям в страната си - че тези групи искат да лишат французите от бъдеще.

“Нашата битка

не е срещу мюсюлманите, а срещу радикалния

ислям", обяви президентът на Франция. Той се закани да експулсира 300 имами и религиозни водачи. Френското правителство реши да забрани дейността на организацията "Сивите вълци", в която някога членуваше Али Агджа. "Всичко това буди недоумение у някои членове на 6-милионната мюсюлманска общност във Франция", пише в. "Ню Йорк Таймс".

"Целта с всички тези атентати е да се създаде хаос във Франция и Макрон да падне на колене. Всичко зависи от това как ще реагират останалите страни в Европейския съюз", коментира Мохамед Халаф.

Проблемите във Франция бяха използвани от Турция, която иска да бъде лидер в Арабския свят. Реджеп Ердоган забрани да се купуват френски стоки. Той не беше доволен и от друго действие на французите - когато те изпратиха кораби в подкрепа на Гърция при спора й с Анкара за експлоатацията на находищата на природен газ в Средиземно море.

Що се отнася до другата атакувана страна - Австрия, нейните власти също

изгониха радикализирани ходжи

и започна кампания за закриване на фондации, финансирани от ислямистки структури.

Експерти по сигурността не се наемат да прогнозират кои са останалите страни, в които са планирани атентати.

Какво е положението у нас, четете ТУК.