Парламентът събра кворум от втория път

https://www.24chasa.bg/novini/article/9195424 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Точно 121 души, колкото са нужни за кворум, събра при втората регистрация парламентът. Първата регистрация в зала претърпя провал, след като в пленарната зала имаше едва 118 души.

Днес депутатите ще разгледат Закона за бюджета и Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване и това на НЗОК. Трите точки бяха вкарани в дневния ред днес. Това обаче доведе до недоволство от страна на БСП, тъй като законопроектите бяха гледани в парламентарните комисии в четвъртък, а според правилника на Народното събрание трябва да минат 24 ч. от гледането на текстовете в комисия, за да влязат те в пленарна зала.

Моля да се спазва правилника и тази точка да отпадне от дневния ред. Тази точка не е вкарана ей така в правилника, а за да могат депутатите, експерти и НПО-та да се запознаят със съответните предложения, настоя червеният Филип Попов от парламентарната трибуна.

Предвид епидемичната обстановка бе взето единодушно решение на председателски съвет днес да гледаме тези три точки, отвърна му обаче шефката на парламента Цвета Караянчева.

Не само, че работите сега с напазарувана група, а и пуснахте болни хора. Тук има човек, който се е обявил за карантиниран и ако това е така, ще сезираме РЗИ, скочи пък депутатът от БСП Иван Ченчев.

Не стана ясно обаче кого визира Ченчев. В отговор стана депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ: “РЗИ не е дала предписание, така че четете добре, г-н Ченчев”, настоя той.

Разбирам напрежението и неудобството, в което се намирате. Няма как да се нарушава правилника, тоест има как - вие го показвате всеки ден, но това не трябва да се прави поне за държавния бюджет. Това не се случва от днес за утре. Моля ви да спрете и да подложите процедурата на г-н Попов на гласуване, каза пък червеният Георги Свиленски.

Предложението трите законопроекта по бюджета да отпаднат от дневния ред обаче не бе прието като за премахването му гласуваха 38 депутати “за”, а 104 бяха “против.