С процедурна хватка управляващите "спасиха" заседанието на парламента

https://www.24chasa.bg/novini/article/9195689 www.24chasa.bg

БСП ще ги дава на Конституционния съд

С процедурна хватка депутатите успяха да спасят днешното заседание и да затвърдят кворума в пленарната зала. Управляващите предложиха поименна проверка, а БСП обяви, че е направена нелегитимно и ще я даде на Конституционния съд.

Както “24 часа” писа сутринта, парламентът събра кворум едва от втория път. По време на дебатите по първа точка по закона за извънредното положение обаче депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов поиска поименна проверка на депутатите в зала. Щом чуха предложението БСП и ДПС тръгнаха да излизат, тъй като от няколко месеца те отказват да се регистрират с мотива, че управляващите са тези, които трябва да осигурят кворума. Това обаче накара шефката на парламента Цвета Караянчева да издиктува имената на тези от тях, които вижда в залата преди да са излезли, за да се запише, че са присъствали. Така депутатите в зала излязоха 130.

Процедурата за поименно преброяване обаче може да се прави по веднъж на пленарно заседание. Така дори да има по-малко от 121 депутати в залата по-късно през деня, опозицията вече няма да може да поиска тази процедура и така днешното заседание да бъде разпуснато.

Това решение беше нелегитимно. Аз не бях в залата, а бях преброен. Направете проверка като хората иначе ще считаме, че всяко взето решение днес е нелегитимно, настоя обаче червеният Таско Ерменков.

Вашето тяло беше в тази зала. Това е, което аз видях, отвърна му обаче председателстващият заседанието Валери Симеонов.

Обяснете процедурата поименна проверка на колегите. Поименната проверка е преброяване на хората, които присъстват в залата. Няма как колегите от БСП и ДПС да оспорват проверката, тъй като са били тук в залата, настоя депутатът от НФСБ Христиан Митев.

Моето тяло беше тук преди да започне поименната проверка, веднага, след като започна, бях напуснал залата, така че няма как да ме записвате, настоя и депутатът от ДПС Хамид Хамид.

Всички, както и колегите видяхме, че вашето тяло беше тук, няма как да не ви запишем. Вие може да сте бил другаде, но вашето тяло беше тук, настоя Симеонов.

Това ви е проблемът, че гледате телата, а няма народни представители, които да гласуват. С този кворум ли ще излезете пред хората, коментира червеният Георги Свиленски. И се закани БСП да сезира Конституционния съд за това, че поименната проверка е направена нелегитимно.

Халил Летифов от ДПС пък скочи, че според процедурата всеки депутат трябва да се заяви, а не председателят да го записва. “Това, което цитирате може да е текст от правилника на някой парламент, но със сигурност не и на нашия”, контрира го Симеонов.

В момента, в който обявих поименна проверка, казах имената на колегите, които бяха в залата и бързаха да излязат през вратата, каза и парламентарната шефка Цвета Караянчева.

Очаквайте подробности!