Парламентът задължи ДПС да си избере председател въпреки епидемията

https://www.24chasa.bg/novini/article/9196336 www.24chasa.bg
Настоящият председател на ДПС Мустафа Карадайъ СНИМКА: Архив

Сроковете, в които политическите партии трябва да провеждат конгресите си, да спрат да текат по време на извънредната епидемична обстановка. Такова предложение на депутата от ДПС Хамид Хамид в закона за извънредното положение отхвърлиха днес депутатите, като на практика задължиха партията да си избере ново ръководство и дори обрекоха движението на закриване, ако не стори това преди 24 април 2021 г.

Според сега действащите текстове в Закона за политическите партии Софийският градски съд може да постанови разпускане на политическа партия, когато тя не е провеждала заседанията на върховния си орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 г., и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Изборът на ново ръководство в ДПС пък бе отложен на няколко пъти и настоящият председател Мустафа Карадайъ просрочи мандата си вече с над година и половина. Той остана на поста първо заради последните европейски избори, а по-късно и заради местния вот. Конференцията трябваше да се проведе през април в началото на тази година, но епидемията от коронавирус я отложи, тъй като тя се прави на закрито и на нея присъстват над 1000 делегати. Според сега действащия закон обаче ДПС ще трябва да я проведе до 24 април 2021 г., защото иначе съдът ще може да иска закриването ѝ.

Очаквайте подробности!