Магазините да са само за пенсионери от 14 до 16 часа, когато младите са на работа

https://www.24chasa.bg/novini/article/9197248 www.24chasa.bg
Целта на мярката е възрастните хора да не се смесват с по-младите в магазините и така да се пазят от заразата. СНИМКА: “24 ЧАСА”

Предложението е на читатели на “24 часа”

София въведе свои правила - възрастни на пазар между 8 и 10, в Русе и Разград от 9 до 11 часа

От 14 до 16 часа да е т.нар. зелен коридор, в който в магазините да могат да влизат само възрастни хора над 65 години и хронично болни.

Това предложение направи читателка на “24 часа”, която е над 80-годишна възраст. Жената се обади, след като в четвъртък главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев предложи “зеленият коридор” да е от 8 до 10 ч. Това бе и единствената допълнителна предпазна мярка, предложена от Кунчев, която бе подкрепена от здравния министър Костадин Ангелов, въпреки че все още няма негова заповед за налагането ѝ. Редица градове, сред които и София, обаче започнаха да въвеждат собствени правила за пазаруването на възрастните хора.

Навлизаме в зимата, през ранните сутрешни часове има мъгли, заледявания и движението на рисковите групи става още по-рисково за друга спешност - например травматизъм. Следобед има повече слънце, вдигат се мъглите, топят се ледовете, а и има по-малко млади, които са по улиците - независимо дали са тръгнали за работните си места или за училище. Тоест в транспортните средства и по улиците има по-малко струпване на хора и смесване на активните млади и рискови групи като нас. Тази практика - да има часове за пенсионери, би могло

да остане и

след като

епидемията

премине

Тя ще направи живота на всички нас - и млади, и стари, по-удобен. Всички сме чували млади хора, които публично ни ругаят, че сме в градския транспорт, докато те отиват на училище и бързат. А по принцип активните хора пазаруват или сутрин рано, или вечер след работа, или през уикендите. Тоест тези часове от два до четири да бъдат отредени за нас, мотивира предложението си читателката на “24 часа”.

Предложението за коридори за лица над 65 г. се обсъжда и при пълен консенсус в следващите дни то ще бъде въведено, коментира в петък министър Костадин Ангелов. На обсъжданията в министерството обаче не било говорено за следобеден прозорец, а само за сутреши часове.

“Избързването при въвеждането на даден акт може да доведе до пропуски. Не ми се иска да пуснем заповед и да поправим някои от текстовете”, обясни още проф. Ангелов.

Зелен коридор между 8 и 10 сутринта, както бе през пролетта, е доста неудобен, коментираха предложението пък пенсионери във Велико Търново.

“Магазинът едва е отворил и се бутаме с продавачите, които тепърва зареждат прясната стока. В кварталния супермаркет

зареждат

прясното месо

след 14 ч.

Какво да купя от празната витрина”, обясни пенсионерка. Освен това така се изпускали и вечерните промоции в хипермаркетите.

“През лятото беше добре сутринта, защото е по-хладно, след това напича слънцето и е противопоказно да излизаме навън. За зимата обаче нещата стоят точно обратното - чакаме да се постопли около обед и тогава излизаме. От 14 до 16 ч е добър вариант, защото по това време по-младите са на работа и така няма да им пречим и на тях”, аргументира се 69-годишната Велка Василева от Благоевград.

В Силистра обаче хората предпочитали да пазаруват до 10 сутринта.

Доста общини пък вече обявиха свои времеви прозорци, в които в магазините да бъдат допускани само възрастни хора, без да чакат здравният министър Костадин Ангелов да издаде заповедтта си.

В София часовете за хора над 65 г. в магазините са между 10 и 12 часа на обяд, обяви кметът Йорданка Фандъкова в петък. Преди това тя проведе заседание на общинския кризисен щаб. По-късно през деня часът бе променен по искане на веригите и стана от 8 до 10 ч. и влиза в сила от неделя. (Какви мерки взе още столицата, виж на 3-а стр.)

В Русе зеленият коридор за пазаруване на пенсионери пък е между 9 и 11 ч. Такива са часовете и в Разград. И в двата града долната граница за ползване на коридора е 60 години.

На този етап в Пловдив и региона няма искания за зелени коридори от 14 до 16 часа в магазините за пенсионери. Това каза областният управител Дани Каназирева, която е начело на щаба срещу COVID.

Тя уточни, че до момента няма нито писмено, нито устно запитване дори от организации на възрастни хора.

“Ако постъпи такова, ще го разгледаме. Зелен коридор в следобедните часове би бил добра мярка”, коментира Каназирева.

Бургас също няма да издава собствени ограничения при пазаруването, за да се разделят възрастните от младите. В морския град обаче

затвориха

пенсионерските

клубове

Кърджали ще решава за новите ограничения във вторник. Колебаем се дали е удачно зелените коридори да са от 8 до 10 часа с оглед на настъпващия зимен сезон. От друга страна, възрастните хора обикновено стават рано и за тях е по-добре да имат възможност да пазаруват преди обяд, каза областният управител на Кърджали Никола Чанев.

Добрич въведе часове за грипави при личните лекари

АВТОР: ДИЯНА РАЙНОВА

Специални часове за посещение при личните лекари от пациенти с грипоподобни симптоми въведе област Добрич. Болните ще могат да посещават джипитата от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа.

Това беше решено на заседание на областния координационен щаб след положително становище от сдружението на общопрактикуващите лекари.

В тези часове ще бъдат консултирани пациенти с грипоподобни симптоми, а през другото време джипитата ще преглеждат пациенти с други оплаквания. Мярката ще доведе до разделяне на потоците при личните лекари и цели превенция на заразяването с коронавирус.