Онлайн конгрес спасява ДПС от закриване през април (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9197296 www.24chasa.bg
На последната девета Национална конференция на ДПС Мустафа Карадайъ бе единодушно избран за председател. На конгреса тогава се появи и почетният председател на движението Ахмед Доган. СНИМКА: “168 ЧАСА”

Над 1000 делегати ще избират ново ръководство през компютрите си на 12 декември

ДПС да проведе онлайн националната си конференция за избор на ново ръководство - това остана единственият вариант на движението да проведе конгреса си и да се спаси от закриване.

В петък парламентът отхвърли предложение на движението да се промени Законът за политическите партии и сроковете по него да не текат по време на извънредната епидемична обстановка. Така на практика парламентът задължи ДПС да проведе конгрес преди 24 април 2021 г.

Изборът на ново

ръководство

се бави с

над година и

половина

Настоящият лидер Мустафа Карадайъ остана на поста си по-дълго първо заради провеждането на последните европейски избори, а след това и заради местния вот. Конференцията за избор на ново ръководство трябваше да се проведе през април, но епидемията от коронавирус в страната я отложи, тъй като тя се прави на закрито и на нея присъстват над 1000 делегати.

Според Закона за политическите партии обаче

Софийският

градски съд

може да

постанови

разпускане

на политическа

партия,

когато тя не е провеждала заседанията на върховния си орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на 5 г., и не е представила в съда за вписване състава на новото ръководство.

Заради това депутатът от ДПС Хамид Хамид предложи в петък промяна в преходните и заключителни разпоредби на закона за извънредното положение. Те предвиждаха сроковете, в които политическите партии трябва да провеждат конгресите си, да спрат да текат по време на извънредната епидемична обстановка. Предложението обаче бе отхвърлено от мнозинството и така провеждането на конференция преди 24 април стана задължително.

Единственият вариант партията да проведе конгреса си така, че да не е в нарушение с противоепидемичните мерки пък ще е да го направи онлайн. Именно така ще бъде организирана и младежката конференция на движението на 21 ноември, както вече “24 часа” писа. На същия принцип сега ще бъде проведена и голямата конференция за избор на ръководство на партията. И събранието на младежите ще се ползва като тест за националната конференция на партията. Тя пък ще се проведе две седмици след младежката - на 12 декември, научи “24 часа”.