Отложиха Съвета на ЕС за Северна Македония

https://www.24chasa.bg/novini/article/9197304 www.24chasa.bg
ПЕТКО ДОЙКОВ

Официално казахме “не” на рамката за преговорите

Съвет “Общи въпроси”, на който трябваше европейските външни министри да обсъдят началото на преговорите за членство в ЕС на Северна Македония, е отложен. Това стана ясно от публикуван нов дневен ред на съвета.

Първоначално заседанието бе насрочено за 11 ноември. Новата дата е 17 ноември.

Причината да бъде отложен съветът за членството на Македония се оказа косвено България. Зам.-министърът на външните работи Петко Дойков, който участва в разговорите между Германия, България и Македония в Берлин в началото на седмицата, е болен от коронавирус. Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот и външният Хайко Маас, които водеха преговорите пък, са се самоизолирали и не могат да вземат участие в съвета преди 17 ноември. Германия в момента председателства Европейския съвет и заседания не могат да се провеждат без немските министри.

Отлагането на съвета дава допълнително време София и Скопие да се разберат за изпълнението на договора за приятелство, за да не налага България вето върху започването на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС. Германия има амбицията да прокара поне преговорната рамка, където обаче страната ни настоява да бъдат записани двустранните проблеми. Засега исканията на България не се подкрепят от останалите държави в ЕС.

На преговорите в Берлин бе постигнат напредък по отношение на езика и липсата на претенции от страна на Скопие към признаване на малцинство и към български територии, обясни в началото на седмицата Екатерина Захариева. Въпреки това София още не била готова да каже “да” за започване на преговорите със Северна Македония, обясни тогава Захариева. Като пречка тя изтъкна и липсата на промяна в македонските учебници по история въпреки постигнатото съгласие по част от темите в съвместната историческа комисия.

България уведоми официално ЕК, че не приема предложената преговорна рамка за Македония.

България нарушава чл. 2 от договора за приятелство, който гласи, че ще даде подкрепата си за Скопие за присъединяване към ЕС и НАТО, заяви в петък македонският министър-председател Зоран Заев. Той отново подчерта, че не приема сключването на анекс към договора, който да удоволетвори българските искания. (24часа)