Прокурори проверяват фондация, дала заплата 80 000 лв. от дарения за лекари и болни деца (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9197489 www.24chasa.bg
Собственикът на “Хелп Карма” Константин Кръстев и техническият директор Славчо Славчев (вдясно) СНИМКА: СТОП КАДЪР БТВ

Заплата от 80 000 лв. е взел само за декември миналата година техническият директор на фондацията за събиране на дарения за болни, лекари и учители на първа линия “Хелп Карма”. Първоначално месечната заплата на Славчо Славчев била над 20 000 лв. Два месеца по-късно тя доближила 50 000 лв., после пада до 26 000 лв., но след средата на 2019 г. отново расте до 40 000 лв. на месец. Това показва разследване на bTV.

“Няма как да съм взимал 80 000 лв. Трябва да проверя. Може би е било съчетано с годишен бонус или нещо друго”, каза Славчев. По данни на телевизията сумата, която е начислявана само на техническия директор, е над 775 хил. лв. за 2 години и 4 месеца.

През 2017 г. Константин Кръстев регистрира “Хелп Карма” като фондация в обществена полза. Собственикът отчита, че фондацията е събрала 21 млн. лв. от дарения, но до хората в нужда са стагнали около 13,5 млн. лв.

“Хелп Карма” удържа процент от даренията, за да се издържа. Собственикът Константин Кръстев казва, че самият той работи безвъзмездно за каузата. Слави обаче е топспециалист, който аз наистина искам да бъде до нас”, обясни доходите на колегата си Кръстев.

Публичните отчети на фондацията показвали противоречие. Оттам казвали, че удържат 5%, за да издържат дейността си, но само разходите за заплати на служителите през 2018 г. били почти 8% от всички постъпили дарения, а през 2019 скочили на 9%.

“При нас хората са добре заплатени, защото работят изключително интензивно, понякога при доста голям стрес. Каузата е сърцето, но в крайна сметка всички имаме сметки и трябва да си ги плащаме”, каза още собственикът.

Въпреки че твърди, че фондацията не отпуска заеми, кредит бил даден на техническия директор. Един ден ми звънна Слави и ми каза, че иска да си купува апартамент, разказа собственикът на “Хелп Карма”. Апартамент така и не купил заради извънредната обстановка с COVID-19. След телевизионното интервю дългът е погасен, но не от Славчо Славчев, а от шефа му.

Веднага след излъчването на репортажа Софийската районна прокуратура се самосезира. Проверката, която държавното обвинение ще направи, трябва да каже има ли достатъчно данни за извършено престъпление и по кой текст от Наказателния кодекс е то. Законовият срок за една проверка е два месеца.