“Калашников” ще прави електромобили (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9197552 www.24chasa.bg
Прредставеният преди 2 г. електромолил на "Калашноков" доста прилича на "Москвич".

Концернът “Калашников” има нов собственик, който смята да развие цивилното му направление и да се съсредоточи в производството на електромобили, съобщи в. “Комерсант”. Алан Лушников, придобил основния пакет акции на прочутата компания за автомати, е бивш зам.-министър на транспорта между 2012 и 2018 г. 

Преди 2 години “Калашников” показа своя прототип на електромобил с ретро дизайн. Той носи името CV-1, а визията му напомня на емблематичния “Москвич”. През 2018 г. стана ясно още, че производствената версия ще може да изминава 350 километра с един заряд. От концерна тогава обявиха амбиции CV-1 да се конкурира с американската “Тесла” на Илон Мъск.

“Концернът е многопрофилна компания, която произвежда не само стрелково оръжие, но развива и новите технологии”, казва Лушников. Той е купил фирмата “ТКХ-Инвест”, която притежава 75% минус една акция от “Калашников”. Останалите акции са собственост на държавната компания “Ростех”.

По думите на новия собственик руското оръжие е много търсено в чужбина, а разходите на страните за отбрана не се повлияват от икономическите кризи. Цената на сделката не е оповестена.

“Калашников” произвежда 95% от стрелковото оръжие на Русия, както и дронове и ракети с висока точност. Занапред обаче гражданската продукция, и специално проектирането и производството на електромобили, ще се превърне в съществена част от неговата дейност.

Доскоро контролният пакет на концерна бе в ръцете на Алексей Криворучко, който от юни 2018 г. е зам.-министър на отбраната. Според източници на в. “Комерсант” той продал акциите си, за да не бъде заподозрян в конфликт на интереси. На концерна министерството на отбаната възлага много обществени поръчки.