18 000 мъртви от COVID-19 до февруари, ако не носим маски

https://www.24chasa.bg/novini/article/9202461 www.24chasa.bg
В момента носенето на маски не е задължително на открити пространства. Тази мярка би могла да намали броя на починалите наполовина. СНИМКА: ВЕЛИСЛАВ НИКОЛОВ

Най-оптимистичният вариант е жертвите тогава да са малко над 4000, но ако 90% от българите спазват всички правила

353-ма загубиха живота си миналата седмица, ръст с 80%

Над 18 хил. може да се окажат жертвите на COVID-19 в България до началото на февруари 2021 г. Това показват изчисления на учените от Института за здравна метрика към Университета на Вашингтон. Към вчерашния ден починалите от коронавируса според националния информационен център бяха 1632-ма, което означава, че само в следващите малко над два месеца живота си могат да загубят близо 17 хил. българи.

18 600 е очакваният брой на жертвите на болестта в България обаче, ако не бъдат наложени и не се спазват никакви предпазни мерки, уточняват американските учени.

При сегашното положение, когато маските са задължителни навън само при условие, че сте в голяма група хора,

очакваният брой

на жертвите в

началото на

февруари

трябва да е

около 8600 души

Това е увеличение с над 5 пъти на броя на починалите спрямо сегашното ниво.

Най-оптимистичният сценарий е за малко над 4000 жертви към 1 февруари 2021 г. Той обаче е валиден, ако носенето на маски е задължително абсолютно навсякъде и се спазва от поне 90% от населението.

При сега наложените мерки американският модел работи с 41% спазване на носенето на маска. Най-добро спазване на мерките в България американският модел отчита през април, когато употребата на маска са спазвали 64% от населението.

С 353-ма починали за седмица България отбеляза най-черните 7 дни от началото на епидемията през март. Като увеличението на седмична база е 80%, коментира математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков в неделя. Увеличение на процента на починалите спрямо заразените пък отбелязва анализаторът Тихомир Безлов.

“Може да се прогнозира, че броят на починалите ще продължи да нараства, като се имат предвид броят на хората в интензивните отделения в момента и че смъртните случаи закъсняват с 3-5 седмици спрямо броя на нови диагностицирани. В момента смъртните случаи достигнаха 18,6% от общо починалите спрямо 10,2% миналата седмица”, анализира Безлов на страницата си във фейсбук.

На 13 януари България ще отбележи най-много жертви при черния сценарий, при който не се налагат и спазват никакви мерки, показват пък математическите модели на Университета на Вашингтон. На тази дата дневните жертви на COVID-19 в България ще са около 330 души. След това ще започне намаление до 260 починали на 1 февруари 2021 г.

В момента дневно живота си губят между 50 и 60 болни от коронавирус, но американският модел предвижда

броят на

жертвите

да премине 100

на денонощие

още преди края

на ноември

Като това предвиждане важи и за сегашното ниво на спазване на наложените ограничения. При него обаче пикът на жертвите се очертава около 13 декември и се очаква тогава да има около 170 починали на ден. След което ще започне намаление докъм 70-80 души на денонощие в началото на февруари.

Смъртността да остане на сегашните нива от 50-ина души дневно, а пикът да бъде минат още другата седмица, предвижда моделът при оптимистичния сценарий, при който маски се носят навсякъде от 90% от хората. Тогава в началото на февруари смъртността ще се върне на нивата от края на октомври с 20-30 починали на денонощие.

Леталитетът на болестта в България тепърва ще се увеличава, прогнозира пред БНТ математикът Петър Велков. “Ще се стигне до локдаун, това е неизбежно. Въпросът е кога. Колкото повече чакаме, толкова по-големи ще са пораженията”, категоричен бе той.

Ако всички българи спазват наложените в момента предпазни мерки, броят на заразените дневно ще намалее до 500 души, прогнозира и математикът от БАН проф. Николай Витанов. Той прави математическите модели, по които взема решенията си Националният оперативен щаб. Сега мерките не се спазват и това е причината случаите да нарастват, обясни Витанов пред Нова тв.

“Ако хората продължават да не спазват стриктно мерките срещу COVID-19, у нас в края на ноември броят на заразените ще достигне 79 хиляди”, смята още математикът.

 

114 починаха за два дни

Може би достигаме тавана на втората

вълна, анализира Тихомир Безлов

Коронавирусът взе 114 жертви у нас само за два дни. В събота починалите от заразата бяха 58, а в неделя - с двама по-малко, сочат данните от единната информационна система.

6140 са новорегистрираните болни през уикенда. Очаквано в неделя броят им е по-малък - 2301, тъй като не всички лаборатории правят PCR тестове в почивните дни. През събота новорегистрираните бяха 3839, но при 13 849 PCR теста. Активните случаи у нас вече са 49 048.

София продължава да държи първото място по най-голям брой заразени, като за двата дни общият брой е 2288. В неделя Варна, която досега държеше третото място, обаче измести Пловдив с 271 нови случая.

271 са тежко болните у нас, които се лекуват в интензивни отделения, като спрямо събота те са с 14 души повече. Общо 3715 болни се лекуват в лечебни заведения, като в неделя те са със 152-ма повече от събота.

Близо 1100 души обаче са се излекували за двата дни, като в събота бе отбелязан рекорд от 727 души, преборили заразата.

“Това, което се вижда от последната седмица, че броят на новите диагностицирани остава горе-долу на едно равнище - около 4000 случая, а процентът позитивни тестове намалява. Така че се очертава “таван” и дали е така, ще стане ясно във вторник - сряда”, написа във фейсбук анализаторът Тихомир Безлов.

Според неговите изчисления новите случаи в седмично сравнение продължават да растат и са вече 21 641, но ръстът им вече се забавя до 41,6% срещу 80,8% за предходната седмица. Безлов отчита, че процентът диагностицирани спрямо брой тестове също нараства до 30,3% спрямо 24,5% предходната седмица.

“Добрата новина е, че от средата на седмицата по този показател има стабилизация и дори спад. Има обаче и рекорден брой PCR тестове - 71 318. Не е ясно колко антигенни теста се правят и дали положителен тест води до правене на PCR тестове, или антиген тестовете са се превърнали в отделна система”, написа Безлов.