Търпеливият Байдън взе гневната Америка на Тръмп

https://www.24chasa.bg/novini/article/9202812 www.24chasa.bg

- Синът Хънтър и сянката на милиони, получени от Украйна, Русия и Китай за лобизъм на бащата, са големият личен проблем

- Деменцията, мозъчните операции, заспиването на интервюта карат наблюдатели да залагат колко време ще издържи в Белия дом

Когато встъпи в длъжност през януари, Джо Байдън ще е на 78 години - най-старият държавен глава в историята на Америка. Той

прекара

36 години на

Капитолия,

преди президентът Обама да го направи вице през 2009 г.

За разлика от Тръмп Байдън е професионален политик. Сенатор от 29-годишен, оглавява различни комисии, включително юридическата и тази по международни отношения – сфера, в която му е силата. Пионер е на разведряването - през 1979 г. подготвя със съветския външен министър Андрей Громико Договора за ограничаване на стратегическите оръжия и натиска Сената да го ратифицира. Срокът на приемника му СТАРТ-3 изтича през февруари и Байдън обяви готовност да го продължи – позиция, която през октомври Путин високо оцени.

В Сената Байдън се занимава и с екология, права на потребителите, на малцинствата, на жените. Прокарва мерки срещу домашното насилие и престъпността. Съдейства за закон, укрепващ полицията, предизвикал критики на колегите отляво.

Автор е на първия американски законопроект за борба с климатичните промени от 1986 г.

Иска да го приемат и като защитник на чернокожите, но през 70-те застава срещу мерките на правителството за вкарване на цветнокожи в училищата за бели. Това “петно” Байдън опитва да изтрие до днес, като избра за вицепрезидент афроамериканката Камала Харис. Потомък на типично работническо семейство с прозвище Джо Средната класа, Байдън

привлича

предградията с

концепции срещу

бедността

и неравенството.

Приятният на вид строен католик с ирландски корени навремето е сравняван с Джон Кенеди, а списание “Тайм” го нарежда сред 200-та “лица на бъдещето”. 

Самият той от млад се стреми към Белия дом и за 30 години се кандидатира неуспешно 2 пъти.Сред причините за провала има и разкрития за непочтеност. Не става дума за

плагиатство

в речите и

детински лъжи

за успеха му

като студент

по право и политология. Сериозни улики за търговия с влияние и конфликт на интереси го държат от 1 година на мушката на Тръмп.

Когато през 2014 г. Обама го натоварва с подкрепата за Украйна в конфликта ѝ с Русия, Байдън създава тесни връзки в Киев. По това време синът му Хънтър е уреден в съвета на директорите на украинската газова компания “Бурисма” срещу $ 50 000 месечно. Байдън-младши е дете с проблеми - 2-годишен губи майка си и сестра си в катастрофа,

бори се с тежка

наркомания и

пиянство, брат

му Бо умира

от тумор на мозъка през 2015 г. Бащата бди като орел над единствения си син. Хората на Тръмп и медии извадиха свидетели, че през 2016 г. Байдън е заплашил да спре парите на президента Порошенко, ако не уволни главния прокурор, разследващ “Бурисма”. А доклад на сенатори републиканци обяви, че Хънтър е получил десетки милиони долари от бизнесмени в Китай, Казахстан, Украйна и Русия за препоръки и лобизъм, включително от вдовицата на бившия московски кмет Лужков

Елена Батурина,

превела $ 3,5

млн. на фирмата

Rosemont Seneca Thornton, чийто съучредител е Хънтър.

Джо Байдън твърди, че не знае нищо за бизнеса на 50-годишния “младши” и не му се бърка.

Уличават го обаче в лъжа след необикновена находка – забравен при техник компютър на сина. От файловете се разбира, че Байдън не само го е прикривал, но и лично се е облагодетелствал.

В имейл от 2015 г. консултант от “Бурисма” първо пита Хънтър как може да използва политическото му влияние, а после му благодари за запознанството с баща му. Друг мейл от голяма китайска енергийна фирма гласи: “10 връчени на Х за “големия човек”.

Криминална дейност в случая не бе доказана, нито дали писмата са автентични, но няма данни и за обратното. Хвърлена бе сянка върху политика, който ратува за “връщане на Америка към почтеността, законността и християнските ценности” и цитира Библията.

В друг случай подобни подозрения биха подронили шансовете на претендента за Белия дом, но сега вотът бе “за” и “против” Тръмп и вторият лагер спечели. По-сериозен е въпросът колко време ще управлява вехнещият Джо Байдън. Той има проблеми със здравето още от 1988 г., когато

преживя две

тежки операции

от мозъчна

аневризма

Говорят и за деменция, след като по време на кампанията бъркаше втората си съпруга Джил със сестра си, нарече се кандидат за сенатор, оплете имената на внучките си, едната обяви за покойния си син Бо и сгреши цифрите на починалите от коронавирус, погребвайки две трети от американците.

Заспива на интервюта и Тръмп му лепна прякора Спящия Джо. По време на дебатите на ръката му бе забелязан катетър за сърцето. Наблюдателите се съмняват дали ще изкара целия мандат, а най-крайните допускат и да не достигне до инагурация. Което вдига акциите на Камала Харис – първата жена - вицепрезидент на САЩ, при това чернокожа.

Съветници на Байдън твърдят, че дори жив и здрав, той се е зарекъл да изкара само един мандат, в края на който ще бъде на 82 г. Но експертите са убедени, че 4 години не стигат, за да се изкоренят гневът, подозрението и антагонизмът в силно разделената страна. И че Джо ще управлява Америка на Доналд. В главната сфера – икономиката, Тръмп постигна успех, заради който милиони го боготворят, брутният вътрешен продукт нарасна, индексът “Дау Джонс” се повиши, защото намали данъците за корпорациите.

Сега Байдън се кани да ги вдигне и да повиши налога за американците с годишен доход над $ 400 000. Изчисляват, че това

ще вкара

допълнителни

$ 2,65 трлн.

в бюджета,

за 10 г., но ще свие БВП с почти 1,5%, а оттам и доходите. Копирайки предшественика си, новият лидер се врича да съживи родното производство. За сметка на по-голям бюджетен дефицит той иска да вкара повече пари в борбата срещу глобалното затопляне.

Според “Вашингтон пост” първата му работа ще е да върне с укази САЩ в Парижкото споразумение за климата, както и в СЗО. Обещава да улесни достъпа до здравно осигуряване и жилища. Голямата част от разходите предвижда за образователната система. Очаква се и да намали натиска срещу имигрантите.

Байдън гарантирано

ще съхрани

антикитайските

мерки

поне в началото, очаква Ройтерс. Към Русия ще поддържа характерния за демократите враждебен тон и политиката на санкции. Но няма да му е лесно да прокара дневния си ред, особено при вероятността републиканците да удържат мнозинството си в Сената (което ще се разбере едва през януари, защото щатът Джорджия смята да повтори гласуването).

Срещу трудностите с Капитолия Джо Байдън ще използва свои силни оръжия – търпение, гъвкавост, готовност за смяна на позициите, умение да преговаря, вместо да воюва, с партията съперник. Но най-страшният противник - коронавирусът, е в най-свирепата си фаза и съсипва икономиката. Той няма да се стресне от заплахите на Байдън да го атакува с масови безплатни тестове и ваксини, които, между другото, още не се виждат на хоризонта.