Камала Харис, кръстена на цветето лотос, стана първата жена - вицепрезидент на САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9202903 www.24chasa.bg
Камала Харис поздравява поддръжници след победата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сенаторката от Калифорния е с родители от Ямайка и Индия - цветнокож и с азиатски корени не е бил №2 в Белия дом

“Въпреки че може да съм първата жена в този офис, няма да бъда последната. Защото всяко малко момиченце, което гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите”, заяви новата вицепрезидентка на САЩ Камала Харис.

Нейното избиране е историческо по 3 причини. 56-годишната сенаторка от Калифорния, чиито родители са дошли в САЩ от Ямайка и Индия, е първият цветнокож вицепрезидент, първото вице с азиатски корени и първата жена, заела този пост.

“Направихме го, Джо. Ти ще бъдеш следващият президент на САЩ”, казва развълнувано и почти през сълзи Харис на своя партньор в кратък клип малко след като двойката е избрана да води американците през следващите 4 години. Харис благодари на чернокожите жени, като посочи, че те твърде често са пренебрегвани, но толкова често доказват, че са “гръбнакът на нашата демокрация”. Съпругът ѝ Дъг Емхоф - адвокат с еврейски произход, също

ще влезе в

историята като

първия втори

джентълмен

в страната. “Толкова се гордея с вас”, написа той в туитър под снимка на жена си и Байдън. Двамата имат наследници от предишни връзки, а хлапетата на мъжа ѝ я наричат “Момала”.

Камала на санскрит означава “лотосово цвете”. Харис е родена в Оукланд, Калифорния, през 1964 г. от родители, които са я отгледали в кошара за борба за граждански права. Майка ѝ Шаймала Гопалан Харис е индийска имигрантка, която била изследовател на рака на гърдата, но самата тя почива от рак през 2009 г. Бащата на Харис, Доналд, е ямайски американски професор по икономика. По време на предизборната кампания новата вицепрезидентка често разказваше как нейните родители са я разхождали от пеленаче в количката ѝ на шествия за граждански права. Двойката се развежда през 1972 г.

През годините Харис често е пътувала до Индия, за да посещава семейството си там. На 12 години тя и сестра ѝ Мая се преместили с майка им в Уайт Монреал. Там Шаймала Харис преподава в университета Макгил, но е и изследовател в еврейската обща болница.

Докато води кампания, Харис често говори за близостта си с майка си.

Майка ми отгледа сестра ми и мен и беше твърда жена, казва гордата сенаторка. Майката на Харис отглежда дъщерите си с разбирането, че

светът ще ги

възприема като

чернокожи жени,

а самата сенаторка се описва така и до днес.

Тя взема бакалаварска степен от университета в Хауърд през 1986 г., а по-късно продължава образованието си в Калифорнийския юридически колеж. Член е на “Алфа Капа Алфа”, първото общество в страната, създадено от и за чернокожите жени. Присъединява се към прокуратурата на окръг Аламеда като помощник на окръжния прокурор. Ресорът ѝ е семейство и деца и тя се занимава с множество дела за домашно насилие.

Оттам започва политическото ѝ изкачване.

През 2003 г. Харис печели първата си надпревара за окръжен прокурор в Сан Франциско и става първата цветнокожа жена, заемала такъв пост в Калифорния. През 2010 г. става и първата цветнокожа жена, избрана за генерален прокурор в Калифорния, а през 2016 г. тя стана едва втората цветнокожа жена, избирана някога за американски сенатор.

След като Харис приключи собствената си президентска кампания за демократите през 2020 г., Джо Байдън я определи за свой партньор. Те ще положат клетва като президент и вицепрезидент на 20 януари.

Според анализатори заради напредналата възраст на 77-годишния Джо Байдън

Харис се смята

за негова

наследница

в Белия дом

При здравословен проблем на новия лидер на САЩ тя дори може да заеме поста още по-рано.

Самото ѝ присъствие на новия пост носи толкова много със себе си - толкова много за онези от всички възрасти, раси и пол, които виждат себе си в нея, отбелязва Си Ен Ен.

Въпреки вълнението около Харис тя и Байдън са изправени пред стръмни предизвикателства, включително задълбочаване на расовото напрежение в САЩ след пандемията и протести заради расовата несправедливост.