Борисов на инжекции след 15 дни с COVID

https://www.24chasa.bg/novini/article/9206288 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов продължава да е болен от COVID-19.

От видеопост във фейсбук в понеделник се чува, че гласът му е дрезгав, трудно диша, кашля. Отказвал да влезе в болница

Бойко Борисов продължава да е болен от COVID-19 и няма изчистване на вируса, въпреки че са минали 14 дни от заразяването му.

Това научи “24 часа” неофициално от членове на премиерския екип. Официална информация все още няма.

В неделя отново е бил направен PCR тест на Борисов, който пак е дал положителен резултат. В понеделник сутрин преди онлайн заседанието на правителството е взета нова поредна проба.

Бойко Борисов обяви, че е заразен с коронавирус на 25 октомври, неделя. Оттогава се лекува във вилата на министър-председателя в Бояна, като бе съобщено, че за него се грижи личен лекар.

Вирусът често пъти се изчиства след повече от 20-30 дни и това не е толкова страшно, коментираха лекари, които всеки ден работят със заразени с COVID. По-притеснителното обаче е, че състоянието на премиера се е влошило в края на миналата седмица. Промяната се чува и при включванията на премиера във фейсбук отпреди дни и преди часове - този понеделник. Гласът му е дрезгав, усеща се трудно дишане, има и кашлица.

Причината за заразата, продължаваща 14-ти ден, е че Борисов в началото на болестта отказал да бъде приет в болница, за да получи по-специализирани грижи. В момента за него се грижели вече специалисти, вливали му и системи, правели и инжекции.

За разлика от премиера лидерът на БСП Корнелия Нинова предпочете да влезе в болница веднага, след като стана ясно, че е инфектирана. Тя бе приета във ВМА на 30 октомври, включили я на системи. И след лечение, продължило по-малко от седмица, бе изпратена от лекарите да се долекува у дома си.

Не ми говорете, че

като се грижим за

хората, купуваме

изборите, скара се

премиерът на опозицията

Министър-председателят нареди на болниците: Усложнените пациенти да бъдат 100% поети

“Уважаеми господа от опозицията, не можете да ми говорите, че искам да купя изборите, след като се грижим за хората. Години наред фискалната дисциплина ми беше скъпа. Но сега трябва да запазим хората и икономиката.”

Острата забележка към опозиционните партии отправи премиерът Бойко Борисов в понеделник на извънредното заседание на Министерския съвет. Кадри с думите му бяха качени и на неговата страница във фейсбук.

Заседанието се проведе онлайн, тъй като Борисов все още е болен от коронавирус.

“Тези, които още не са срещали вируса, особено по-младите, трябва да спазват дистанция, да носят маски, но да продължат да работят. А за тези, които сме се влошили, 100% трябва да имат готовност болниците да ги поемат. Проблемът е как да отличим хората, преминали болестта, за да могат и те да работят”, каза още Борисов на министрите си.

81 млн. лв. допълнително отпусна правителството в понеделник на здравната система.

50 млн. лв. ще получат големите болници, които трябва да отделят половината от наличните си легла за пациенти с коронавирус, докладва на заседанието на правителството здравният министър Костадин Ангелов. Това са големите, т.нар. структуроопределящи болници като ВМА, “Пирогов” и университетските. За останалите здравни заведения изискването е да отделят 20% от леглата си за лечение на болни с COVID-19.

Досега болниците трябваше да поддържат два пъти по-малък капацитет за такива пациенти, но заболеваемостта мина 300 души на 100 000 население и се налага усилване на системата, обясни здравният министър.

Допълнителните пари за болниците трябва да стигнат за поддържане на по-високия капацитет през ноември и декември, обясни Ангелов.

15 млн. лв. се дават за закупуване на бързи антигенни тестове. С тях в рамките на 10-30 минути може да се установи дали пациент е болен от коронавирус за разлика от PCR тестовете, при които резултатът излиза след денонощие.

Бързите тестове ще се ползват в триажните центрове на болниците и от COVID зоните на поликлиниките. 6 млн. лв. струва подготовката на зони в ДКЦ-та, където да се приемат и преглеждат пациенти, съмнителни за коронавирус, обясни министър Костадин Ангелов.

Тези пари ще бъдат дадени от резерва на Националната здравноосигурителна каса.

Още 10 млн. лв. от касата ще бъдат насочени към личните лекари. Те ще послужат за плащането на 1000 лв. допълнително на месец на джипитата за работа с пациенти с COVID-19.