Смърт на студент след 93 удара с нож - убиецът лежи в затвора 10 вместо 19 г. - променил се

https://www.24chasa.bg/novini/article/9206654 www.24chasa.bg
Георги Желязков (вляво) и Стоян Стоичков в съда през 2010 г., когато са осъдени след повторно разглеждане на делото.

Георги Желязков - вторият осъден за бруталното убийство на Мартин Борилски, вече имал друга ценностна система и нямало
смисъл да стои зад решетките по присъдата, наложена след намеса на ЕК и Франция 
 

5 години предсрочно бе освободен и съучастникът му Стоян Стоичков

20 години след убийството на Мартин Борилски случаят окончателно приключи в понеделник, когато съдът пусна предсрочно от затвора и втория извършител на престъплението Георги Желязков. Той излежаваше 19-годишна присъда за убития през 2000 г. студент.
Според съда престоят на Георги Желязков в затвора вече е ненужен и неоправдан пред обществото. Освен това 41-годишният мъж е изтърпял половината от наказанието. От 19-те години е излежал 10 г. и 8 месеца, а 3 г. и половина е стопил с труд зад решетките. Така Желязков си спестява още 5 г. в затвора, а в следващите 3 г. ще се среща с пробационен служител. Според съда Желязков е “променил ценностната си система в съзвучие с правилата на морала, добрите нрави и закона”.
Същото се случи и с другия осъден по делото “Борилски” Стоян Стоичков. На 20 февруари м.г. той също беше освободен 5 г. предсрочно.
Мартин Борилски бе убит в квартирата си в Париж на 18 юли 2000 г. Намериха го негови приятели, които го търсили по телефона, но той не отговарял.
Цялото жилище било в кръв, а по тялото на момчето са преброени 93 удара с нож. Ръцете му били завързани с пуловер, а носът и челюстта му - счупени с гира. Според резултатите от аутопсията смъртта е настъпила два дни по-рано.
Разследването на френската полиция посочва като заподозрени Георги Желязков и Стоян Стоичков, които тогава са на 21 и 20 г. Те се познават с Борилски. Заедно са учили във варненска гимназия.
Двамата са
уличени от
оставените
ДНК следи
на местопрестъплението. Сред основните доказателства на обвинението бяха откритите биологични следи от Георги Желязков по окървавени дрехи, в жилището на Борилски и под ноктите на жертвата.
ДНК от Стоичков е била намерена и по окървавени джинси в парижката квартира на Мартин. 
Прокуратурата се опря още на редица други косвени доказателства в подкрепа на обвинението. Например, че джиесемът на Борилски часове след убийството му се е намирал в Монпелие, а Желязков бил хванат да пътува без билет същата нощ във влака Париж - Монпелие. Телефонът според прокуратурата е бил активиран в България от Желязков.
Обвинението твърди, че убийството е извършено с користна цел - освен телефона са изчезнали и кредитните карти на Борилски, джобовете му били претърсвани. Мартин не е имал врагове - колегите и приятелите му го описват като почтено, общително и лъчезарно момче.
Преди да бъдат задържани, те
напускат
Франция и
се връщат
във Варна
Френски следователи на няколко пъти посещаваха морската столица, за да ги разпитват. Френската прокуратура им повдига обвинения и поиска ареста им, за да бъдат съдени в Париж. Двамата не са задържани в България, а са оставени на свобода срещу парична гаранция. До процес в Париж така и не се стигна. Оттам изпратиха доказателствата у нас и Софийска градска прокуратура изготви обвинителен акт срещу младежите. Тъй като те са жители на Варна, делото трябваше да бъде гледано в морската столица. Местните прокурори и съдии обаче си направиха отводи заради бащата на Георги, който е бивш заместник-директор на следствената служба в града и е контактувал с всички тях. Затова делото беше изпратено в Шумен, където през 2008 г. състав на Окръжния съд произнася оправдателни присъди заради липса на доказателства. В съдебната зала Желязков и Стоичков обясняват, че са били в жилището на Борилски, когато той е бил нападнат с нож от двама непознати мъже. Те обаче не се намесват и си тръгват, тъй като техният сънародник иска сам да се разбере с нападателите си. Оправдателните присъди бяха потвърдени и от Апелативния съд във Велико Търново. Съдебното решение предизвиква остри реакции във Франция. Със случая се ангажира посланикът им в България, френски адвокати настояха за намеса и на тогавашния президент Никола Саркози, а процесът беше наблюдаван от Европейската комисия. Имаше и протести на близки и приятели на Борилски пред Съдебната палата в София. После Върховният съд отмени оправдателните присъди и върна делото за ново разглеждане. Така се стигна до обрат. Желязков и Стоичков бяха осъдени на 19 и на 17 г. затвор точно преди 10 г. Тогава двамата влязоха в затвора, а днес вече са свободни.