Само в „24 часа“: Байдън е приятел на Плевнелиев, взаимно си слушат речите и си разказват вицове

https://www.24chasa.bg/novini/article/9206888 www.24chasa.bg
Президентът Плевнелиев с новия стопанин на Белия дом по време на неформалната им среща в Мюнхен, където и двамата са лектори на най-престижния световен форум за сигурност и отбрана.

Новоизбраният 46-и президент на САЩ Джо Байдън е добър приятел на президента на Република България (2012-2017) Росен Плевнелиев, като двамата са се срещали два пъти, научи „24 часа“. За тези няколко часа, които са прекарали заедно, сe възникнали не само човешки отношения на симпатия и уважение, но и реални ползи за родината ни.

Джо Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама, с когото президентът Плевнелиев е имал 11 срещи.

Първата му с Байдън е повече от 2 часа. Мястото е огромна зала на нюйоркския хотел „Уолдорф-Астория“, датата - 30 април 2013 г. В сградата на Парк Авеню 300, която от 1993 г. е официална емблема на града, Байдън и Плевнелиев са поканени за ключови говорители на галавечерята за 100-годишнината на Лигата против поругаването ADL - най-мощната световна организация, която се бори срещу езика на омразата, за граждански права и религиозни свободи, срещу антисемитизма и сегрегацията.

На галавечерята присъства елитът на Щатите, и не само. Там са повече от 1000 лидери - на еврейската общност в САЩ, конгресмени, граждански активисти, борещи се за правата на хората по целия свят, религиозни лидери от целия свят.

Като ключови говорители Байдън и Плевнелиев са на маса номер 1. Двамата говорят под наслов „Представете си свят без омраза“, като двете речи се допълват. След като се изказва Плевнелиев, Джо Байдън му казва: „Г-н президент, аз научих много за България от Вашата реч и искам да Ви кажа, че ако и другите нации по време на Втората световна война бяха имали куража за българите да се противопоставят на машината за избиване на Хитлер, светът щеше да е различен.“ Плевнелиев говори за хуманизма и куража на българите в битката срещу депортацията на българските евреи. Разказва, че на 100 метра от къщата на дядо му в Гоце Делчев, където е израснал, има и православна черква, и джамия, и синагога. А също - че в радиус от 200 метра от кабинета у в президентството също ги има и трите - изключително красив православен храм, синагога, джамия, както и католически храм. Пред елита на САЩ президентът Плевнелиев подчертава, че се гордее безкрайно, че неговата родина е пример за толерантност на всички останали държави в региона. Същата година у нас се чества 70-годишнината от спасяването на българските евреи.

В своята реч бъдещият стопанин на Белия дом подчертава колко се вълнува, че на 50-годишнината на организацията, която се бори за съвестта на Америка и на света, която застава зад всеки човек и неговите права, историческата реч е била поверена на президента Джон Кенеди.

Двамата ключови говорители на 100-годишнината на организацията си допадат много. И съдбата ги среща отново на 7 февруари 2015 г., по време на световната конференция по сигурността в Мюнхен, най-важния формат в света по темата сигурност и отбрана.

Там Джо Байдън е поканен за ключова реч заедно с канцлера Ангела Меркел. Президентът Плевнелиев пък е единственият български държавен глава, поканен в най-престижния сектор на форума - в президентския панел.

Джо Байдън започва ударно паметната си реч с думите: „Путин, напусни Крим и Украйна!“

След като се изказва, като през това време фиксира българския си приятел на първия ред на залата, двамата се разбират да се видят по-късно през деня. Байдън остава да чуе и речта на българския президент. Тази среща в Мюнхен е историческа - тогава Порошенко размахва паспортите на така наречените „зелени човечета“ (руските зелени паспорти).

На приятелската среща между двамата по-късно през деня, която продължава 40 минути, Джо Байдън посреща Росен Плевнелиев, като му разказва виц. Бъдещият стопанин на Белия дом приветства българската делегация в компанията на своята, целува и прегръща Плевнелиев, усмихва му се като на първи приятел и започва с думите: „Г-н президент, мой добър приятелю, искам да ти разкажа един виц.“ А вицът на Джо Байдън е следният:

Един човек си седи вкъщи, къщата му е до реката. Реката започва да приижда. Идва полицията, за да го евакуира. Човекът се запъва: „Не, не, не, аз живея тук цял живот, аз съм наясно, оставам си тук."

Покачва се нивото на реката още и още. Идва пожарната да го изведе. Човекът продължава да настоява: „Не, не, не, оставам си тук!"

Водата вече залива къщата. Човекът бяга на покрива. Идва хеликоптер, хвърлят му въже. Но той пак отказва! След което, логично, се удавя. Като отишъл на небето при Христос и му казал: „Аз цял живот вярвам в теб, цял живот се кълна в теб и когато трябваше да ми помогнеш, ти не ми помогна.“

На което Бог отговорил: „Първо ти пратих полицията. После пожарната. Накрая и военните ти пратих с хеликоптер на покрива. Какво повече можех да направя за теб?!?“

Така Байдън показва символно на Росен Плевнелиев, че го възприема като свой голям приятел. Скъсява максимално дистанцията. Двамата говорят без никакви опорни точки и без никакви преводачи. И не на последно място, с този виц Джо Байдън казва символично на президента Плевнелиев, че подава ръка на България и пита как би могъл да ѝ помогне.

Президентът Плевнелиев не е скромен и вади дълъг списък, по който влиятелният американски политик може да помогне на родината. Иска нещата, които са вече факт:

- газов интерконектор с Гърция

- повдига още тогава въпроса за терминал за втечнен газ при Александруполис

- иска американско гориво за АЕЦ „Белене“ и „Козлодуй“

- повече сътрудничество в отбраната

- стратегически инвестиции на САЩ в информационните и комуникационни компании

Президентът Плевнелиев знае много точно какво може да иска. Той вече е имал среща и с Бил Гейтс, и с шефа на CISCO, и с Хенри Кисинджър по-рано същия ден.

„Аз бях държавният глава, който препотвърди с държавния секретар Джон Кери стратегическото партньорство на България със САЩ, което хич не беше лесно, с оглед на предишните години застой, в които нищо не се беше случвало. Безкрайно много се радвам, че второто и третото правителство на премиера Бойко Борисов затвърдиха и задълбочиха още повече нашето стратегическо партньорство, на още по-високо ниво. Когато има приятелство, доверие и неформално отношение между равни, между приятели, тогава нещата се случват по съвсем друг начин“, заключава президентът Плевнелиев.