Втората пенсия поне 45 лв., но не за всички две ще е повече от едно (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9206893 www.24chasa.bg
Първите с право на втора пенсия ще жените родени през 1960 г.

Такса “плащане на пенсия” ще вземат частните фондове

 Въвеждат такса върху парите за плащане на доход от частните фондове

Масово догодина няма да се отпускат пожизнени

Ще може да се получава 1 година предварително

С договор има възможност да се наследява

Първите жени с право на втора пенсия ще са родените през 1960 г.

Пенсия, който да е поне 15% от минималната, ще трябва да осигуряват универсалните пенсионни фондове, в които се осигуряват задължително всички, родени след 1 януари 1960 г. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които разширяват предложения преди 2 години вариант, който така и не стигна до приемане. Причината бе признание на тогавашния социален министър Бисер Петков, че за много пенсионери две пенсии ще са по-малки от една.

Три варианта за изплащане на спестените за втора пенсия пари предлага правителството - пожизнена пенсия, на разсрочено или еднократно плащане.

През втората половина на 2021 г. около 17 хил. жени, родени през 1960 г., ще са първите, които ще получат втора пенся.

Пожизнена пенсия ще се изплаща, когато размерът на пенсионните спестявания на осигурения във втория стълб позволява отпускане на пенсия в размер, който не е по-малък от 15% от размера на минималната пенсия за стаж и възраст. Това означава, че при 300 лв. минимална пенсия от догодина втората пенсия би била не по-малка от 45 лв. на месец. При хората на минимална от държавата две пенсии ще са повече от една за първата кохорта пенсионери. Това става възможно, като коефициентът на редукция на държавната пенсия вече ще е най-много 10% за първите жени.

Сметките показват, че ако жена се пенсионира през 2021 г. с минимална пенсия от 300 лв., тя ще бъде намалена с 30 лв. и плащането от НОИ ще е 270 лв. Така, ако се добавят парите от частния фонд в гарантиран размер от 45 лв., жената ще взема с 15 лв. повече, отколкото ако е само в НОИ.

При средната пенсия от 489 лв. обаче тя ще бъде намалена

с 48,90 лв. и

жената ще губи

над 3 лв. от

втората си

пенсия

Разновидности на пожизнената пенсия ще са такава с гарантиран период на плащане или комбиниран вариант с разсрочено до определена възраст. Както срокът и размерът на разсроченото плащане, така и сумата на пожизнената пенсия се избират от осигуреното лице.

Хората с втора пенсия ще могат да си я получат и по-рано - година преди да навършат възрастта за пенсия, от НОИ. Условието обаче е парите в партидата им да позволяват отпускането на пожизнена пенсия поне равна на минималната. Тоест за догодина това са 300 лв.

Разсрочено плащане на втората пенсия ще има, когато парите в партидата не стигат за пожизнена пенсия, но надвишават три пъти размера на минималната.

Така за следващата година това ще е възможно за партиди, в които има натрупани поне 900 лв. В този случай месечното плащане не може да бъде по-малко от 15% и по-голямо от минималната пенсия за стаж и възраст. Или то трябва да е между 45 и 300 лв.

За най-бедните хора, в чиито партиди са натрупани по-малко пари, отколкото е размерът на 3 минимални пенсии, пък е предвидено еднократно получаване на парите.

При смърт на пенсионера наследниците му имат право на дължимите средства, ако избраният продукт е пожизнена пенсия с гарантиран период на изплащане. Ще се наследяват и средствата, в случай, че пенсията се плаща под формата на разсрочено плащане.

Фондовете

ще гарантират,

че пенсионерът

ще получи

най-малко това,

което е внесъл

Ако размерът на средствата в партидата му към датата на отпускане на пенсията е по-нисък от брутните постъпления от осигуровки на въпросното лице - т.е. дружеството не е управлявало добре парите му, сумата ще се допълва от специално създаден за целта резерв.

Въвежда се и трета такса за плащане на частните пенсии. Тя

ще се удържа

на година и

ще е до 0,5%

Така би трябвало да се пълнят резервните фондове, които ще осигуряват парите за гарантирания размер на пожизнените и срочните пенсии.

Сега се събират два вида такси - до 3,75 на сто върху всяка осигурителна вноска и до 0,75% годишна инвестиционна такса.

В момента на пенсиониране индивидуалната партида се закрива, а натрупаните средства се прехвърлят във фонд за изплащане на пожизнени пенсии. Това позволява да бъдат гарантирани както пожизненият характер, така и размерът на пенсионното плащане на всеки пенсионер, независимо от случаите на дългосрочно получавани пенсии или на неблагоприятни инвестиционни резултати, обясняват експертите. Така пенсионноосигурителното дружество поема управлението на инвестиционния и демографския риск.

Според данните от юни средният размер на натрупаните средства по партидите на най-възрастните хора е 4150 лв. Първите пенсии от втория стълб биха били в порядъка между 20-35 лв. на месец, каза вчера социалната министърка Деница Сачева по bTV.

Това означава, че те ще са масово срочни или ще вземат парите накуп. Сачева пак увери, че индивидуалният коефициент, с който ще се намалява основната пенсия, ще падне под 10%. НОИ трябва да изготви методиката за това до края на тази година.

Новата формула за намаление на държавната пенсия ще включва като фактори 12-процентната осигуровка от държавата и годините без вноски в частните фондове, предлага правителството. Тя би трябвало да дава под 10% намаление на пенсията от НОИ, въпреки че бизнесът настояваше да не е повече от 6-7%.

Пенсиите на военни и полицаи, които са се пенсионирали вече, ще бъдат преизчислени по нея и така ще се увеличат. Това ще стане от септември догодина.

През 2018 г. сметките показаха, че за 70% от хората, които ще се пенсионират в периода 2021-2027 г., натрупванията в личната им партида не биха осигурили пенсия в размер от 50 лв.

55% от тях

ще получават

най-много

до 30 лв.

Всички тези хора са осигурявани на доходи между минималната заплата и средния осигурителен доход в периода 2002-2017 г. Голяма част от тях имат и неритмични постъпления на вноските, а за някои дори липсват такива. Едва 20% от пенсионерите в тези първи години от фазата на изплащане от втория стълб ще могат да разчитат на пенсия в размер между 50 и 100 лв., показваха анализите. Това са хора, които към края на 2017 г. са имали натрупвания в индивидуалните си партиди между 4600 и 10 000 лв. Останалите 10% от пенсиониращите се в първите години ще имат пожизнена пенсия над 100 лв.

1 януари - 30 юни 2021 г. е срокът първите, които трябва да вземат втора пенсия, да прехвърлят парите в НОИ

След 2038 г. връщат сегашния 5-годишен срок за избор - две пенсии или само държавна. Дотогава ще има сложна схема по набори

От 1 януари до 30 юни догодина към НОИ ще може да прехвърлят партидите си от универсалните частни фондове и изпусналите 5-годишния срок жени, родени между 1960 и 1964 г.

Става дума за около 200 хил. жени. А само през 2021 година право на втора пенсия ще получат 17 хил. жени. Това предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване, които са публикувани за обществено обсъждане.

Държавата предлага и

сложна схема

за прехвърляне

на парите за

втора пенсия

към НОИ за

останалите

над 3 млн.,

осигурени в

частните

фондове

Сега това право може да се упражни до 5 години преди навършване на пенсионната възраст, записана в Кодекса за социално осигуряване. От него до момента не се предвиждаха изключения.

От 1 януари 2022 г. до 31 декември 2025 г. прехвърлянето на парите в НОИ ще става

не по-късно от

1 година преди

навършването

на възрастта

за пенсия

От 1 януари 2026 г. до 31 декември 2030 г. ще може да се прехвърлят пари в НОИ не по-късно от 2 г. преди навършването на възрастта, а от 1 януари 2031 г. до 31 декември 2035 г. - не по-късно от 3 г.

От 1 януари 2036 г. до 31 декември 2037 г. срокът е не по-късно от 4 г., а от 2038 г. се връщат петте години.

Година

по-малко обаче

ще важи

правото на

пенсия с трите

“златни години”

отпреди 1997 г. Вместо до началото на 2023 г. тази опция да е възможна до 1 януари 2022 г., залагат управляващите.

След тази дата пенсиите вече ще се изчисляват само от осигурителния доход след 2000 година.

Двойната формула трябваше да важи до 2023 г., защото тогава ще намалее значително делът на хората, за които старата формула с 3-те “златни години” е по-изгодна.

Помощ! 80 хиляди инвалиди ще имат право на личен асистент  догодина

Протези и колички ще се изписват от здравната каса, но чак от края на 2021 г.

От 1 януари 2021 г. право на лична помощ ще имат хората с увреждания, които имат ТЕЛК над 70,1% и право на чужда помощ, както и децата с увреждания с над 90%. А в бюджета са заложени 214,6 млн. лева за плащания на лични асистенти.

На извънредно заседание в понеделник правителството одобри промени в Закона за личната помощ, с които би трябвало да се гарантира, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност от такава грижа.

Досега помощта се даваше само на децата с над 90% увреждания, както и на възрастните инвалиди с над 90% ТЕЛК и с право на чужда помощ. Така от 1 януари кръгът на ползвателите ще се увеличи и право на асистент ще имат и хората над 18 г. с решение от ТЕЛК между 70,01 и 89,99% и определена чужда помощ. Това според правителството са 80 хил. души.

Законът за лична помощ

предвиждаше от 1 януари

право на лична помощ

да имат всички над 670

хиляди инвалиди,

независимо от вида и степента на увреждането. Тя не трябваше да е ограничена часово, т.е. личният помощник ще може да бъде на разположение на всеки инвалид за пълните 24 часа на денонощие. Разчетите обаче показваха, че това може да струва над 30 млрд. лв. Това е причината да се предложат редакции на закона. Освен това трудно биха могли да се намерят 670 хил. асистенти от 1 януари.

В държавния бюджет за следващата година по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв. Паралелно с това са заделени 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Асистентите ще продължат да работят на трудов договор. С увеличението на минималната работна заплата те ще получават 930 лв.

3% от бюджета за лична помощ за догодина ще отиват в общините за заплащане на хората, които вършат цялата административна работа по този закон. Сега те не получаваха никакви средства по него. Според анализ на Агенцията за социално подпомагане трябва да има по-голям контрол на предоставяната услуга. Цитираха куриозни сигнали -

асистентът и човекът

с увреждане се намират

на по 300 км един от друг

и дори в различни държави, както и че асистентите стават ученици в редовна форма или са по-възрастни и болни хора от ползвателите на лична помощ.

Контролът е задължение вече на общините. Ако има нарушения или се установят неверни данни, помощта ще се спира за половин година. Асистентите ще трябва да имат и медицинско.

Здравната каса пък ще трябва да започне да изплаща медицинските изделия - протези, колички и дюшеци до края на 2021 г. Това ще се осъществява по утвърдени механизми и стандарти за качество, обясняват от Министерския съвет.

Право на социални услуги ще имат и хората с психични разстройства и интелектуални затруднения. Така се създават възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда, обяснява още правителството. (24часа)