Меркел към Борисов и Заев: Много е важно да се разбирате (Обновена, видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9208583 www.24chasa.bg

Много е важно да се разбирате. С тези думи се обърна немският канцлер Ангела Меркел към премиерите на България и Северна Македония Бойко Борисов и Зоран Заев след Срещата на върха на Берлинския процес, на която двамата бяха домакини днес в София.

В тази среща ме обхвана носталгия, защото само преди една година в центъра на София по време на нашето председателство дойдоха всички лидери от Балканите, до един. Дойдохме, обединихме се и дадохме път на перспективата за Балканите като цяло, не само за западните. Защото всичките тези 3,3 млрд. евро плюс новите 9 млрд. евро, дават възможност за огромна инфраструктура на Западните Балкани и това, което всички сме мечтали - обединяване във всяка една сфера - културна, жп и т.н., коментира Борисов след срещата.

Изключително благодарен съм и доволен от колегите, че се съгласиха да подпишем Софийска декларация за зелен дневен ред на страните от Западните Балкани. Защото страните членки от ЕС имаме твърд план за 2050 г. - нула емисии. Така че им благодаря, че още отсега действат по европейски, мислейки за екологията. И другото е декларацията за регионален пазар. Също наша идея, също наша мечта - колкото може повече от населението на Балканите да бъде с много по-високи доходи и да го задържим в този регион, коментира още Борисов. И благодари на немския канцлер Ангела Меркел, че е поканила страната ни да участва в Берлинския процес.

На пресконференцията македонският премиер Зоран Заев пък подчерта, че тази година за първи път домакини на Берлинския процес са България, която е страна членка на ЕС, но и Северна Македония.

Тази среща се случва в много тежки времена на пандемия и всички сме изправени пред предизвикателството да защитаваме нашите граждани, както и да попречим на това да има големи икономически щети, обясни Заев. Подчерта, че една от основните цели на Берлинския процес е да продължи започнатите инициативите, сред които е регионалното споразумение за пътуване само с лични карти, продължаване на зелените инициативи и др. Разказа, че днес на срещата са обсъдили ключовите стратегии за развитието на региона - общ пазар и зеления дневен ред на Балканите.

И двете инициативи (бел. а. - общ пазар и зелени политики) ще доведат до икономически растеж на региона и също така до разкриването на много нови работни места, категоричен бе Заев. Подчерта, че ЕС показал и загрижеността си за Западните Балкани, като обявил, че ще отпусне безвъзмедно до 9 млрд. евро за региона, които пък щели да доведат до увеличаване на инвестициите с над 20 млрд. евро. Пакетът щял да даде и изключително голяма финансова помощ за региона, с която да се направи трансформация в икономиките. Новите зелени политики също щели да допринесат за икономическото развитие и да подпомогнат интеграцията на региона в ключовите политики на ЕС.

Тази среща се проведе при много трудни обстоятелства. Имам представа къде сте, защото си спомням, когато аз бях в София, коментира от своя страна немският канцлер Ангела Меркел, която се включи на срещата през видеовръзка.

Поздравявам ви за прогреса, който сте постигнали въпреки, че срещата се провежда в тези трудни времена, продължи Меркел. Пдчерта, че общият пазар е изключително важен. А климатичните промени са едно от предизвикателствата, което стои пред нас, въпреки пандемията и изрази задоволството си, че Северна Македония и България са постигнали споразумение и около зелените политики.

Меркел покани двамата премиери в Берлин догодина и изрази надежда, че ще могат да се срещнат лятото.

Много е важно да се разбирате, обърна се към двамата премиери Меркел.

Срещата на лидерите от Берлинския процес е заключителното събитие в календара на тазгодишното Съвместно домакинство на Република България и на Република Северна Македония на Берлинския процес. Срещата на върха в София е седмата на високо равнище от създаването на формата през 2014 г. досега, но същевременно е първа по рода си.

Берлинският процес за Западните Балкани е политико-дипломатическа инициатива, лансирана лично от канцлера на Германия Ангела Меркел през август 2014 г. Участници в процеса са страните от Западните Балкани – Албания, Сърбия, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, Черна гора, и Косово, както и държавите – Германия, Австрия, Франция, Италия, Хърватия, Словения, Великобритания, Полша, Гърция и България.

Замисълът на Берлинския процес е да допълва и подпомага процеса на европейска интеграция на страните от Западните Балкани.

Меркел към Борисов и Заев: Много е важно да се разбирате (Обновена, видео)