Близо 7 млрд. лв. за зелен преход

https://www.24chasa.bg/novini/article/9210392 www.24chasa.bg
Минната индустрия е съсредоточена в Старозагорския регион.

2,4 млрд. лв. са от Фонда за справедлив преход, а

4,5 млрд. - от плана за възстановяване и устойчивост

Близо 7 млрд. лв. са предвидени за зелена трансформация на икономиката и въглищните региони в България. Това стана ясно във вторник по време на онлайн конференция.

1,2 млрд. евро са от Фонда за справедлив преход и ще отидат най-вече за въглищните региони и на тези с енергоинтензивна индустрия. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков каза, че тези средства ще бъдат отпуснати след изработване на регионални планове.

Еврокомисията признава три региона, които ще бъдат подкрепяни - Стара Загора, Перник и Кюстендил. Имало още пет, които ще бъдат засегнати, защото осигуряват работна ръка за въглищните региони или са енергоинтензивни. За разработването на териториални планове за тях ще помага Световната банка.

Зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова заяви, че основните инструменти за стимулиране на преход, който да постигне равнопоставеност на регионите, са три.

Единият е програмата за развитие на регионите, вторият е Фондът за справедлив преход, третият е планът за възстановяване и устойчиво развитие, в който за зелената икономика са предвидени 4,5 млрд. лв. От тях 3 млрд. лв. са за саниране.

Николова заяви, че с енергийното министерство работят за балансирано разпределение в ресурсите.

Синдикатите поискаха яснота кога и какво ще се прави с графици и механизми за управление. Настояха да се финансират проекти с висока заетост и с ръст на доходите.

Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт също смята, че няма яснота в регионите какво точно предстои, и настоя за конкретна пътна карта.