Кадри Весели пледира невинен по обвиненията за военни престъпления

https://www.24chasa.bg/novini/article/9210401 www.24chasa.bg
Лидерът на Демократическата партия на Косово и бивш председател на парламента Кадри Весели СНИМКА: Фейсбук

Лидерът на Демократическата партия на Косово и бивш председател на парламента Кадри Весели заяви днес в Специалния съд за военни престъпления в Хага, че не се признава за виновен по нито една точка от повдигнатото срещу него обвинение, предаде Танюг.

На днешното първо изслушване на Весели в съда присъстваха неговите адвокати и главният прокурор на Специалния съд Джак Смит със свои помощници.

Кадри Весели, заедно с бившия президент Хашим Тачи, бившия председател на парламента Якуп Красничи и депутата Реджеп Селими, са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството по време на конфликта в Косово, когато са били начело на Армията за освобождение на Косово /АОК/, предаде БТА.

Весели беше арестуван на 5 ноември и още същия ден заедно с Тачи и Селими беше прехвърлен в центъра за задържане на съда в Хага.

Тачи и Красничи се явиха на първо изслушване вчера. И двамата не се признаха за виновни.

Специалният съд в Хага бе създаден през 2015 г. за разглеждане на сериозни престъпления, извършени в периода 1998-2000 г. в Косово. Повод за създаването му беше доклад на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, публикуван на 7 януари 2011 г., в който се твърдеше, че членове на АОК са били замесени в търговия с наркотици, отвличания и убийства, както и търговия с човешки органи. За осигуряване на независимостта на работата на съда беше решено той да бъде разположен в Хага.