Карантинирани и болни депутати работят онлайн от днес

https://www.24chasa.bg/novini/article/9211469 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Велислав Николов

Парламентът събра кворум благодарение на тях

Чрез видеовръзка работят от днес карантинираните и болни депутати. Точно 121, колкото са нужни за кворум, се регистрираха на днешното заседание заедно с тях.

Миналата седмица депутатите приеха решение, с което да се позволи на депутатите, които са болни от коронавирус или са карантинирани да могат да се включват в пленарните заседания чрез специално монтиран за целта екран. Причината е, че управляващите имат проблеми със събирането на кворума, след като от няколко месеца вече ДПС и БСП отказват да се регистрират с мотива, че ГЕРБ и "Обединени патриоти" са длъжни да осигурят кворума.

Карантинираните и болни депутати се включиха в заседанието чрез видеовръзка. За да не се нарушава конституцията по време на регистрацията в пленарната зала и тя да бъде легитимна, народните представители, които бяха онлайн, трябваше да кажат, че са тук, когато шефката на парламента Цвета Караянчева прочетеше имената им. В заседанието онлайн се включиха петима депутати - Александър Ненков, Митко Полихронов, Анна Александрова, Пламен Нунев и Младен Шишков. На място в залата пък се регистрираха 116 депутати. Така заедно с тези, които бяха онлайн, успя да се събере минимумът от депутати, за да има кворум - 121.

Веднага след събирането на кворума пък БСП дойдоха в пленарната зала. Това обаче разгневи шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова.

Вашата наглост е безмерна. Продължавате да саботирате работата на парламента. Не ви ли е неудобно да влизате, след като ние със сериозни усилия сме осигурили кворум и колеги се включват от болниците? Знаете какъв е редът, престанете с тези партизански игри, настоя Дариткова. Подчерта, че за това, че БСП не искат да се регистрират, депутати, които са лекари, са длъжни вместо да бъдат на първа линия в борбата с коронавируса, да идват в пленарната зала, за да крепят кворума.

Червените поискаха пък здравният министър проф. Костадин Ангелов да бъде изслушан в Народното събрание заради коронакризата, но парламентарната шефка Цвета Караянчева отказа да подложи предложението на гласуване с мотива, че БСП нямат право да искат такова нещо, след като дори не са се регистрирали в пленарната зала.

Няма как да зависи от това дали една група се е регистрирала или не, за да им се гласува предложение, настоя обаче червеният Георги Свиленски. Настоя, че трябва да се изпълни правилника.

Ходенето на работа е въпрос на дълг на всеки народен представител, каза в отговор Караянчева.

Очаквайте подробности!