Пандемията направи всички европейци рекордно пестеливи (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9211640 www.24chasa.bg

Влоговете се увеличили с 10,8% за една година, досега никога
не е имало такова нарастване


 Българите се нареждат в златната среда в класацията

Спестяванията на европейците са нараснали с 10,8% на годишна база по време на коронакризата в периода април - юни. Показателят е рекоден и досега не имало толкова голямо увеличение, показват данни на Евростат. Основната причина е намаляването на разходите на домакинствата - със 17,3% заради притеснения от загуба на работа и несигурност в това колко ще продължи кризата.

Намалели са със 7,3% и приходите в домакинствата от заплати. Така нетният разполагаем доход на домакинствата продължава своя спад, наблюдаван още през първото тримесечие на годината, но вече с по-бавен темп от 4,9%.

Подобна е ситуацията и в еврозоната - разходите на домакинствата в тези държави намаляват с 15,3 на сто, което води до ръст на спестяванията от 10,6 %. Доходите, с които хората разполагат след данъци и осигуровки, са с 2,9% по-ниски през второто тримесечие. Приходите от заплати са намалели с 5,9%.

Най-сериозен ръст на спестяванията са отчетени в Ирландия - с 22%, следвани от Испания с 13,7%. В Ирландия същевременно много са намалели и разходите на домакинствата - с почти 24 на сто, а в Испания процентът е 22,8. Най-бавно намаляват разходите на домакинствата в Чехия и в Дания - съответно с 4,4 и 7,7%.

Единствено в Швеция хората продължават да харчат нашироко и там спестяванията са намалели с 0,6 на сто на годишна база.

На този фон се топят и парите, които се заделят от домакинствата в ЕС за инвестиции. През второто тримесечие те са се свили със 7,9%, като най-сериозно намаление има в Ирландия и Франция.

В класацията по спестовност българите се нареждат в златната среда. Според последните данни на БНБ в края на септември депозитите на домакинствата у нас са стигнали 58,152 млрд. лева. На годишна база това прави увеличение от 7,9%. Парите са разпределени в 9,299 млн. влога, като бройката им намалява за година с 2,8%.

Данните на БНБ показват, че е рекордна бройката на хората в България, които имат над 1 млн. лева на депозит в банка - 1070 души. За третото тримесечие на годината у нас всеки ден се е появявал по един нов милионер с влог. За периода юли, август и септември броят на сметките с над 1 милион лева в тях се е увеличил с 83, а спрямо същото тримесечие на 2019 г. - със 101. Общата сума, която те държат във влоговете си, е 2,6 млрд. лева.

В края на септември бройката на кредитите за домакинствата общо намалява със 7,1% на годишна база, като достига 2,817 млн. Размерът на взетите заеми обаче нараства със 7,5% и достига до 25,14 млрд. лева.