Общинските съвети масово не приемат и актуализират наредби за животновъдната дейност

https://www.24chasa.bg/novini/article/9212164 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Върховната административна прокуратура /ВАП/ установи масово неизпълнение на задълженията на общинските съвети да приемат и актуализират наредби, с които да определят обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопанските животни в общините, съобщиха от прокуратурата.

При проверка по места са събрани данни за цялата страна и е било установено, че от общинските съвети не е изпълнено задължението за приемане на наредби в 138 общини, в това число: Столична, Варна, Велико Търново, Хасково, Кърджали, Търговище, Свищов, Кюстендил, Враца, Монтана, Добрич, Шабла, Созопол, Приморско, Несебър, Трявна, Девин, Самоков, Сандански и др.

Проверките са разкрили и че 21 от действащите общински наредби, които определят обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни, не съответстват на влезлите в сила изменение на ЗВД от 2019г.

Прокуратурата е внесла също и два протеста до административните съдилища във Варна и Бургас заради неспазване на процедурата по приемане на тези наредби съгласно Закона за нормативните актове от общинските съвети в Долни чифлик и Карнобат.