БСП зове синдикатите да се противопоставят на увеличения извънреден труд

https://www.24chasa.bg/novini/article/9212652 www.24chasa.bg
Георги Гьоков

Левицата успя да спре заседанието в парламента, печели време за промените в Кодекса на труда

Днес парламентарната група на БСП се противопостави с всички възможни средства, които й предоставя правилникът за дейността на НС за отнемането на трудови права на български граждани, инициирани от управляващите в лицето на МС и мнозинството на НС, каза в парламента депутатът от БСП Георги Гьоков за гласуването на второ четене на промени в Кодекса на труда, с които часовете за извънреден труд годишно нарастват двойно - от 150 на 300 часа. Промените предвиждат и 12 месеца допустимост за изчисляване на работното време сумарно чрез колективното трудово договаряне.

Левицата спря заседанието, като поиска поименно преброяване и кворум в залата нямаше. Така гласуването на промените в Кодекса на труда остана за следващо заседание. Червените депутати отчетоха това като малка победа и призоваха синдикатите за активност по въпроса.

"Сутринта не можахме да се противопоставим на започването на заседанието, в което ще се разглеждат тези проблеми Направихме всичко възможно да спрем отнемането на тези права. Пристъпихме към едно крайно средство. Поискахме от парламентарната трибуна проверка на кворума и успяхме да спрем приемането на тези промени. Спечелихме малко време, в което призоваваме синдикатите и всички синдикални членове и всички трудещи се да сезират по всевъзможен начин народните представители и да не гласуват предложенията за удължено работно време, извънреден труд и удължаване на срока за сумарното му изчисляване", каза още Гьоков

Той обвини управляващите, че се възползват от момента, в който всички българи се вълнуват от заразата, за да прокарат спорни промени в закона. 

Управляващите имат други приоритети - отнемане на трудови права. Изместват темата от важните теми към другите. Сигурно са прави и колегите от ДПС да не влизат в парламента, добави Георги Гьоков.