Краят за вечните длъжници е все по-близо

https://www.24chasa.bg/novini/article/9213407 www.24chasa.bg
Емил Радев

Правната комисия прие на второ четене 10-годишната давност за задълженията на физическите лица

Краят на вечните длъжници изглежда все по-близо. Правната комисия към НС прие на второ четене промените в Закона за задълженията, с които се слага срок от 10 години за погасяване на дълговете на физическите лица. Щом изтече този срок, отпадат задълженията им, решиха единодушно депутатите в комисията.

Поправката в закона не важи за едноличните търговци. В случаите, в които пък тече дело за установяване на вземанията, този 10-годишен срок се спира, решиха още депутатите. Така ще се избегнат злоупотреби, при които длъжникът умишлено забавя съдебния процес, за да изтече срокът.

"На вчерашното заседание на комисията по петициите в ЕС беше разгледан доклада на работна група, която посети България през февруари във връзка с няколко десетки петиции свързани със задълженията, банки, съдебни изпълнения. Бяха представени и препоръките към доклада и една от препоръките е да бъдат отменени възможностите в България да има вечни длъжници, защото останахме единствената европейска държава-членка, в която това е възможно. Нямаме даже механизъм, с който след 10, 15 или 20 г. един длъжник, физическо лице, на когото даже му е отнето цялото имущество, да може да започне на чисто", каза евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев, който е част от работната група по законопроекта, внесен от ГЕРБ и "Обединените патриоти". Той обясни, че поради липсата на такъв закон у нас много българи са емигрирали в трети страни, а други са в сивия сектор и това пречи на икономиката на страната ни.

С приетите промени депутатите очакват да защитят правата на длъжниците, но и на кредиторите. "В работната група разгледахме няколко хипотези и имахме опасения, че може да се изпозлва шиканирането на съдебния процес, за да изтече 10-годишната давност и така длъжникът да се спаси от кредиторите си. Затова имаме ново предложение, в което се казва, че срокове спират да текат в момента, в който се води исковото производство за установяване на вземането", обясни още Радев.

В законопроекта се записа и това, че законът влиза в сила 3 месеца след обнародването му в "Държавен вестник".

Опозицията подкрепи всички промени, но в началото на седанието депутатите от БСП поискаха разглеждането на законопроекта да бъде отложено за следващата седмица, тъй като точката е вкарана извънредно и те са разбрали преди часове, че правната комисия ще заседава, обясни Филип Попов. Освен това отсъства председателката на комисията Анна Александрова, която е под карантина и днес бе сред първите депутати, които се регистрираха онлайн за заседанието в парламента.