Шефът на БНР даде публично мейла си за предложения за медийния закон

https://www.24chasa.bg/novini/article/9213584 www.24chasa.bg
Андон Балтаков СНИМКА: Велислав Николов

Българското национално радио кани слушателите си да участват в обществената дискусия за закона 

БНР кани слушателите си и читателите на съдържание в онлайн платформите си да вземат участие в обществената дискусия за промените в Закона за радиото и телевизията.
Затова публикува на сайта си два документа, които представят промените, както и сегашния медиен закон. Включени са и текстовете, които отпаднаха от предлагания законопроект. Те са за удължаването на мандата на генералните директори на БНР и БНТ от 3 на 5 години и за уеднаквяване на мандатите на управителните съвети с тези на шефовете на обществените медии.

Според БНР министърът на културата Боил Банов е "извадил от законопроекта не само поправки, засягащи продължителността на мандатите на генералните директори, но и законови норми, които пряко регулират задълженията и отговорностите на управителните органи на обществените медии - генералният директор и управителните съвети".

Преди време министърът обоснова решението си с мотива, че група интелектуалци са изразили в отворено писмо недоволството си от това, че мандатът на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков ще бъде увеличен.

В момента промените в медийния закон са публикувани за обществена дискусия до 18 ноември и точно заради това БНР кани и слушателите си да се включат в нея. Те могат да представят позицията си на специална страница в сайта на БНР.

Същевременно могат да пратят коментарите си и на мейла на генералния директор на БНР Андон Балтаков, предоставил го публично - gendirector@bnr.bg. Срокът е до 16 ноември, след което предложенията и мненията ще бъдат обобщени и пратени до Министерството на културата.