Силвана Групчева, EasyPay: Предлагаме нов подход за получаване на пари в брой от чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9213585 www.24chasa.bg

Компанията предлага получаване на паричните преводи в брой от цял свят вече и в новата си платежна карта

Силвана Групчева има богат мениджърски опит, като през последните девет години е начело на дирекция „Международна търговска дейност“ на EasyPay. Има магистърски степени по Информационни технологии, Маркетинг и финанси и Психологическо консултиране. Обича височините, екстремните спортове и рок музиката.

EasyPay е създадена през 2006 г. като естествено продължение на услугата ePay.bg – да даде възможност на хората да плащат сметките си в брой на едно място, без да ходят на различни гишета и да се редят на опашки. Впоследствие към плащането на битови сметки се добавят над 100 услуги – плащане на глоби, данъци, винетки, парични преводи в чужбина и страната. Към днешна дата EasyPay има над 2500 каси в цялата страна (собствени и франчайз).

- Г-жо Групчева, през тази година EasyPay предложи на своите клиенти нови услуги в различни сфери. Разкажете накратко.

- EasyPay e компания, която предлага решения за нуждите на потребителите си в настоящия момент, като непрекъснато развиваме своята палитра от платежни услуги.

За първи път открихме каса на EasyPay извън България през 2012 г. и така успяхме да достигнем до сънародниците ни в чужбина, добавяйки новата за нас услуга – международни парични преводи. Темповете на растеж и бързото разширяване на мрежата ни в Европа доведе до необходимост от алтернативни начини за разплащане и осигуряване на качествено и сигурно обслужване на все по-многобройните ни клиенти. Последната ни иновация е новата EasyPay карта, по която можете да получите превод от чужбина без допълнителна такса и да го изтеглите на банкомат по всяко време на денонощието.

- Как се използва платежната карта EasyPay за паричните преводи в брой от чужбина?

- Когато клиентът посети офис на EasyPay и сумата за получаване е по-голяма, преводът, вместо в брой, може да бъде изплатен по тази карта. Услугата е напълно безплатна, като самата карта има опция за две безплатни трансакции на банкомат месечно и така клиентът може да изтегли парите си, когато и където прецени.

Всеки може да получи пари директно по картата чрез услугата Международен паричен превод по банкова сметка в България, като клиентът в чужбина нарежда сумата в брой в избран от него офис на EasyPay, Ria, MoneyGram или WesternUnion, като посочва името на картодържателя и IBAN номера на сметката.

За да улесним процеса, създадохме удобен и безплатен инструмент – Viber бот. С негова помощ клиентите, освен че могат да следят движенията по картата, изключително лесно и удобно могат да копират и споделят с наредителя данните за паричния превод, за да се избегнат възможни грешки при диктуването.

- Смятате ли, че това ще стане предпочитан начин за получаване на парични преводи от чужбина във Вашите каси?

- Да, силно вярвам в това. Освен че е много удобно и парите пристигат бързо, повечето от нашите клиенти биха могли веднага да ползват картата, като плащат с нея във всички търговски вериги без такси или пък изтеглят парите от банкомат. Тъй като картата е многократна, те могат повече да не ходят на наша каса, за да получат парите си, а всеки следващ превод да влиза директно по картата.

- Получаването на парите по този начин обвързано ли е с повече такси?

- Не, такса се плаща само при нареждането на превода и няма допълнителна такса за получателя.

Дори когато преводът се изплаща по карта, не се дължи такса за издаване на пластиката, нито за месечно обслужване на картата. Също така, за улеснение на нашите клиенти, сме заложили по две безплатни трансакции на банкомат всеки месец, за да може да се изтегли цялата или част от сумата, без значение от коя банка се поддържа банкоматът.

- Какви тенденции отчитате през изминалата година – повече или по-малко преводи се получават във Вашата мрежа?

- Има редица предимства на паричните преводи през EasyPay – бързи, сигурни, офисна мрежа във всяко населено място в страната, удължено работно време на касите, кол център дори и през уикенда, най-нисък обменен курс евро/ лев и пр.

Паричните преводи от чужбина се удвояват с всяка изминала година. Най-големият растеж отчетохме за 2019 г, като тенденцията продължи дори и през кризата в началото на тази година. Разбира се, обемът е значително по-голям в посока България, отколкото обратно. И това е съвсем естествено, тъй като българите, работещи в чужбина, са малко над 2 милиона и всеки от тях почти задължително подпомага свои близки и роднини, като плаща техните сметки и данъци директно от чужбина или като им изпраща парични средства ежемесечно.

- Кои са държавите, от които получаваме най-много пари?

- В Топ 3 за 2019 година влизат Германия, Великобритания и Нидерландия.

- Разполага ли EasyPay със собствени каси в чужбина?

- EasyPay оперира в цял свят, партнирайки си с различни парични оператори като Ria, Small World, Upt, KoronaPay и Moneytrans. Парични преводи до България могат да бъдат изпратени от 150 държави по света, като точно след 5 минути вече могат да бъдат изтеглени във всяка каса на Изипей, независимо от коя дестинация пристигат.

Разполагаме със собствена мрежа от офиси в три европейски държави – Гърция, Кипър и Австрия. Услугите ни се предлагат под търговската марка FexoPay и могат да бъдат ползвани в хранителни магазини, туристически бюра, книжарници и в други обекти, които обслужват или работят с българската общност. Така платежните услуги на EasyPay като банкови преводи, парични преводи, данъци, осигуровки, застраховки или плащане на всички видове битови сметки в България могат да бъдат направени и от чужбина.