Депутати на кислородно дишане в болница спасиха кворума с онлайн включване (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9214691 www.24chasa.bg
Депутатите, които се включиха онлайн, се прожектираха на стената зад председателските места. СНИМКА: Велислав Николов

За първи път в парламентарната история болни депутати и такива под карантина участваха в пленарното заседание и така спасиха кворума. Част от тях се включиха дори от болниците и с апарати за кислородно дишане, стана ясно от екрана.

Втори месец управляващите изпитват затруднения да съберат минимума от 121 души. ГЕРБ и “Обединени патриоти” имат общо 116 депутати, а сега някои от тях са болни или под карантина, а БСП и ДПС отказват да се регистрират. Затова миналата седмица парламентът прие решение, с което карантирани и болни народни представители да могат да се включват дистанционно в заседанието.

Точно 121 депутати се събраха в началото на заседанието в сряда. 116 от тях бяха в парламента, а 5-има - Александър Ненков, Митко Полихронов, Анна Александрова, Пламен Нунев и Младен Шишков, се включиха онлайн.

Веднага след събирането на кворума депутатите от БСП влязоха в пленарната зала и настояха здравният министър проф. Костадин Ангелов да бъде изслушан за коронакризата. Това разгневи шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова. “Вашата наглост е безмерна. Продължавате да саботирате работата на парламента.

Не ви ли е неудобно

да влизате,

след като ние със сериозни усилия сме осигурили кворум и колеги се включват от болниците? Знаете какъв е редът, престанете с тези партизански игри”, настоя Дариткова. Обвини БСП и че заради поведението й депутати, които са лекари, са длъжни, вместо да бъдат на първа линия в борбата с COVID, да идват в пленарната зала, за да крепят кворума.

Парламентарната шефка Цвета Караянчева пък отказа да подложи на гласуване искането на левицата. Няма как от това дали една група се е регистрирала, или не, да зависи дали да им се гласува предложение, скочи зам.-шефът на лявата ПГ Георги Свиленски. “Ходенето на работа е дълг на всеки депутат”, отговори му Караянчева.

Два часа по-късно Филип Попов от БСП поиска поименната проверка, но с уговорката той да не бъде броен в списъка. Направи я, след като миналия петък се разрази скандал - при поименна проверка Караянчева побърза да изреди имената на част от депутатите от БСП и ДПС, които тръгнаха да излизат.

“И тялом, и духом сте тук! После да не се отречете от себе си”, отвърна на Попов председателстващият вчерашното заседание Валери Симеонов. И преброи първо социалиста.

По време на поименната проверка Симеонов се скара и на двама от онлайн депутатите на НФСБ. “Росен Иванов и Георги Колев, следващия път

бъдете така добри

да се обръснете,

цяла България ви гледа.”

Въпреки депутатите, които се включиха онлайн, на второто преброяване не се събраха 121 души. “С огромно прискърбие трябва да ви съобщя, че броят на присъстващите е 116”, обяви Симеонов и закри заседанието.