Ангелов: Ще направя и невъзможното, но зависи от общата ни дисциплина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9215614 www.24chasa.bg
Здравният министър проф. Костадин Ангелов

Здравният министър бе изслушан в парламента, действаме по последния сценарии, но не и по последното му ниво

"Няма да ви лъжа време е за обединение, защото думите написани под герба "Съединението прави силата" не са просто някакви слова. Ако не вярвате на мен, повярвайте на девиза, който ни идентифицира като нация. Той ще ни надживее. Ще направя дори невъзможното, за да овладеем тази ситуация, но това зависи от общата ни дисциплина. Ще ни е трудно, но съм сигурен, ще ще успеем. С малки крачки, но всеки ден ще спечелим битката с коронавируса." С тези емоционални думи здравният министър Костадин Ангелов завърши изслушването си в парламента.

Той изнесе детайла информация за състоянието на страната в битката с коронавируса, след като депутатите успяха да съберат кворум със 129 депутати, от които 8 се регистрираха онлайн. "Все пак ние сме на работа, няма как да каним някого да идва на работа. Това да не е сватба", каза председателката на НС Цвета Караянчева за за депутатите на БСП, които по традиция не се регистрират, но влизат по-късно в зала.

"Предвид опасността за здравето на нацията бяха взети редица мерки за реорганизацията на болничната помощ. Настоящата ситуация изисква действия, които са от ключово значение за запазване здравето на нацията. Бяха отменени плановите операции, ваксинации, женските консултации и други неспешни действия за човешкото здраве", каза здравният министър пред депутатите. Той обясни, че страната е действала по 4 сценария, според заболеваемостта на 100 хил. души от населението. Вече здравните власти действат по последния четвърти сценарий, който е разделен на 3 нива.

"Това е ситуация с устойчиво предаване на инфекцията и включва цялата здравна система", каза министър Ангелов. В този случай се осигурява минимум 10% леглова база във всяка болница за заразени с коронавирус. Осигуряват се триажни центрове. Второто ниво от сценария предвижда увеличаване на легловата база за пациенти с COVID-19 на минимум 20% от цялостния капацитет на болниците, а на някои болници дори на 50%. Освен това ще е нужно активно включване на джипитата в борбата с вируса.

При 14-дневна заразеност над 600 на 100 хил. население се минава на трето ниво от плана, но все още не сме достигнали тази заболеваемост, обясни министър Ангелов. Това трето ниво изисква настаняване на заразените болници, които на 100% са за COVID инфектирани, а не заразените да се настаняват в т.нар. "чисти болници", в които да няма отделения за коронавирус. Въвеждането на мерките може да става за цялата държава или на териториален принцип.

Министър Ангелов отбеляза и повишеното търсене на антибиотици, но успокои, че след среща с търговци наедно е обещано съвсем скоро по аптеките да бъдат пуснати 60 хил. опаковки от най-търсения антибиотик. "Към настоящия момент се наблюдава повишено търсене и презапасяване на конкретно група антибиотици. След проведена среща с търговци на едро като цяло не се установява значителна липса", каза още Ангелов.

Предвиждат се 50 млн. лв за болници, които ще предоставят 50% от леглата си за болни от коронавирус. "За периода 1 август - 31 декември 2020 г. НЗОК увеличи с по 20 лв. цената на всички клинични пътеки", каза министър Ангелов. Предстои да се закупят за лечебните заведения 1,1 млн. хирургични маски, 25 хил. еднократни защитни гащеризони, 14 млн. ръкавици, 1 млн. калцуни, 67 хил литра спирт, 90 хил литра дезинфектант. Тези количества трябва да стигнат на медиците за поне 6 месеца, предвижда здравното министерство.

26 хил. общо са лекарите в страната, които работят на основен трудов договов в болниците у нас. В сравнение с ЕС осигуреността на медицински сестри в България е доста ниска. Страната ни е с втория най-нискък дял по медицински сестри след Гърция по данни на Евростат.