Студенти поискаха уволнение на преподавател в СУ за расистки лекции

https://www.24chasa.bg/novini/article/9217833 www.24chasa.bg
Проф. Михаил Мирчев

Проф. Мирчев категоричен, че няма да подаде оставка и няма да промени и думичка в уроците си

Расистки, ксенофобски, антисемитски и дори с нацистки теории, така студенти от Софийския университет определят лекциите на политолога проф. Михаил Мирчев. В отворено писмо до ректора на университета проф. Анастас Герджиков и просветния министър Красимир Вълчев те поискаха преподавателят да бъде уволнен, ако сам не напусне.

"Досега проведените лекции са изпълнени с расистко, ксенофобско и антисемитско съдържание, което нарушава принципите, на които се изгражда университетското образование", обясняват в писмото студентите от Студентско общество за равенство при СУ - организация, която се бори с дискриминацията и насилието сред академичната общност на Алма Матер.

"Сред множеството расистки и обидни примери, които той предлага на своите студенти, се открояват квалификациите срещу роми, бежанци и мигранти, чернокожи хора, афганистанци, пакистанци, араби, турци, помаци, евреи и пр.", пишат още от студентската организация и дори посочват конкретни пример от лекциите. „Примитивни културни норми още от VII век“ е определение, което проф. Мирчев използва за пакистанците и афганистанците, а мигрантите в Италия нарича „агресивно и нежелаещо да се интегрира“ малцинство.

Като извадени от контекста, определи проф. Мирчев цитатите и не отрече да e изричал всяка една от посочените в писмото думи. "Много са пресилени нещата. Правят много грозни, крайно политически квалификации. Нямат никакви основания", каза за "24 часа" преподавателят и обясни, че досега не е имал подобен проблем в практиката си. Спорните лекции са от дисциплината „Социална работа с етнически групи“, която Мирчев преподава от 3 г. По тях се обучават бъдещи социални работници и покрай дистанционното обучение се качват в ютюб, като могат да се гледат свободно от всеки.

"Твърдя, че част от малцинствата не живеят в XXI век. Част от тях живеят още в 30-те години на XX век. Има екстремни случаи на малцинства в Европа и България, които живеят все едно са в VII век. Факт е, че една част от бежанците не искат и не могат да се интегрират. Става дума за Франция, Австрия", обяснява цитираните си думи проф. Мирчев и е категоричен, че няма да подава оставка и няма да промени и дума от лекциите си. Все още никой от ръководството не е говорил с него по въпроса.

"За нас подобен език представлява недопустимо нарушение на принципите на академичността и обществото, в което живеем. Недопустимо е бъдещите социални работници да бъдат индоктринирани в расистки и анти-ромски, анти-турски и анти-бежански риторики", посочват още студентите в писмото си. Проф. Мирчев не познава тези студенти и не е разговарял с тях. "Има всякакви студенти и допускам всякакви мнения, дори принципно несъгласни. В лекциите си непрекъснато се опитвам да ги провокирам. Няма нищо лошо да се спори по въпросите, но не могат да ме замерят с такива квалификации", казва още преподавателят.

Часове след като бе публикувано писмото на студентите във фейсбук, се организира онлайн подписка за отстраняването на преподавателя. В нея се включиха леви организации, такива, които защитават ромските права, бивши и настоящи студенти на СУ. В комнатрите под публикацията обаче се разрази спор като някои упрекват проф. Мирчев, но други го защитават.

До Проф. дфн Анастас Герджиков, Ректор на СУ Доц. дпн Милен Замфиров, Декан на ФНОИ Проф. д-р Нели Бояджиева, ...

Posted by Студентско общество за равенство при СУ on Wednesday, November 11, 2020