Съдът нареди: Гранична полиция веднага да спре да събира глоби (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9218186 www.24chasa.bg
Съдът забрани на Гранична полиция да проверява за неплатени глоби.

l Това, че държавата не може да се справи с вземанията си, не е причина да се пречи на напускането на страната

l МВР: Само КАТ ще проверява

Граничните власти веднага да прекратят проверките за неплатени и невръчени фишове и наказателни постановления и събирането на глоби по тях, защото така нарушават основното право на гражданите на свободно придвижване. Това нареди тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване. Отнася за ГКПП Кулата – Промахон и за ГКПП Илинден – Ексохи. Причината да е само за тях е, защото делото е заведено по отношение на двата пункта, а магистратите нямат право да излизат извън предмета на спора. Те обаче правят изводи, които се отнасят и до другите 9 гранични пункта, където от няколко месеца насам се проверява за глоби към КАТ.

“Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по връчване на фишове и на наказателни постановления, както и да събира вземанията си по тях, по никакъв начин не може да възпрепятства правото на напускане на страната”, категорични са съдиите.

Делото първо беше образувано в административния съд в Благоевград по жалба на адвокат Иглика Брусева. Искането за прекратяване на системните проверки обаче беше отхвърлено и така стигна до ВАС.

По същия проблем има и дело в Конституционния съд, заведено от омбудсмана Диана Ковачева. Според нея така се нарушава правото на свободно придвижване, правото на напускане пределите на страната и правото на личен живот на гражданите. Делото още е висящо пред КС.

Върховните съдии припомнят, че според конституцията всеки има право да напуска пределите на страната. То може да бъде ограничено, само ако се налага защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.

Освен това според Конвенцията за защита правата на човека всеки е свободен да напусне пределите на всяка държава, включително и на своята.

Върховните съдии подробно изброяват какви са задълженията на Гранична полиция. Те посочват, че сред тях никъде не присъстват проверките по Закона за движение по пътищата.

“Проверките при преминаване на ГКПП може да бъдат свързани със самоличността на лицата, валидността и истинността на представените документи (лична карта или паспорт), посочват съдиите.

“Проверките ще продължат, ще ги правят само служители на Пътна полиция”, обясни пред “24 часа” отговорен фактор в МВР.