285 000 работещи пенсионери не могат да пазаруват

https://www.24chasa.bg/novini/article/9218304 www.24chasa.bg
В часовете извън 8 и 10 сутринта в магазина могат да влизат само млади хора. СНИМКА: Николай Литов

На лекарка от Велико Търново е отказано да бъде обслужена заради напреднала възраст

Предложение от юристи: Работодателят да дава бележка, за да може тези хора да влизат в магазините по всяко време

Здравното министерство май е склонно на такава отстъпка

285 хил. работещи пенсионери останаха без възможност да си пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се въвеждат “зелени коридори” за възрастните хора.

Заповедта бе издадена в късните часове в сряда вечерта и въведе часове за пазаруване за хора над 65-годишна възраст. Те ще бъдат допускани в магазини и аптеки само между 8 и 10 часа сутринта. Това е и голямата разлика със “зелените коридори”, въведени през пролетта по време на извънредното положение. Тогава младите не бяха допускани в магазините по времето на “зеления коридор”, но възрастните можеха да пазаруват и по всяко друго време.

Грозните сцени с прогонени от магазините възрастни хора започнаха още в четвъртък, първия ден, в който новата заповед на министъра е в сила.

На лекарка от Велико Търново е било отказано да пазарува в магазин за хранителни стоки след 15 часа в четвъртък, разказа жената пред “24 часа”.

“Обясниха, че заповедта за “зелен коридор” за пенсионери вече е в сила и имам право да си купувам хляб и мляко само между 8 и 10 часа. Това е времето, в което аз съм в болница, правя визитации, преглеждаме пациенти”, обясни лекарката, която помоли да не съобщаваме името ѝ. Според нея

забраната трябва

да се коригира

според

реалността

А реалността е, че средната възраст в повечето болници на лекарите е между 55 и 70 години. На много места сега са върнати медици пенсионери, които са на първа линия. Не само в здравеопазването, но и в различни сфери според нея работят хора в пенсионна възраст.

Оплаквания в редакцията на “24 часа” в четвъртък направиха и охранители, учители, дори продавачи. Оказа се, че възрастни хора, които работят в търговски обекти може да са на работа извън “зеления коридор” от 8 до 10 ч сутринта, но не биха могли да влязат в магазин или аптека като клиенти.

Великотърновската лекарка се е консултирала с юристи, които предлагат работещите пенсионери да имат документ, с който да “пропускат” коридорите и да пазаруват най-необходимото. Според неофициална информация на “24 часа” здравното министерство е склонно да прояви гъвкавост в тази посока. И било много вероятно облекчения за работещите пенсионери да бъдат въведени още в следващите дни.

“Решението “зеленият коридор” за възрастни да е само от 8 до 10 сутринта е неразумно и ще пречи на работещите пенсионери. Аз съм учителка и всяка сутрин съм в клас преди 7 часа. В училище съм до 13 ч. Според новата заповед мога да пазарувам само в събота и неделя, когато не съм работа. Забързани в приемането на важните верки, вероятно фактът, че има и работещи пенсионери, е пропуснат.” Това разказа огорчена от новата заповед жена, малко над 65-годишна възраст.

За разлика от пролетта, когато този “зелен коридор” бе препоръчителен, в заповедта сега има думата “само”, което изнерви възрастните хора, вместо да ги зарадва. министър Костадин Ангелов на вчерашния брифинг каза, че

при влошаване

на времето

могат да

променят

часовете на този

коридор

Още преди седмица 80-годишна жена пък предложи от 14 до 16 часа да е т.нар. зелен коридор.

Навлизаме в зимата, през ранните сутрешни часове има мъгли, заледявания и движението на рисковите групи става още по-рисково за друга спешност - например травматизъм. Следобед има повече слънце, вдигат се мъглите,топят се ледовете, а и има по-малко млади, които са по улиците, аргументира се тя.

Възрастни хорат от цялата страна се опакват и че толкова рано в много от магазините още не е заредена прясната стока.